14 Ιανουάριος 2014, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:39

Υποβρύχια πάρτι με χορό εκατομμυρίων

  • Υποβρύχια πάρτι με χορό εκατομμυρίων

Συλλήψεων συνέχεια για τα υποβρύχια πάρτι της μίζας με χορό εκατομμυρίων. 

Κατόπιν ενταλμάτων του ανακριτή  Γαβριήλ Μαλλή, συνελήφθησαν χθες το πρωί από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. οι Σωτήρης Εμμανουήλ και Ιωάννης Μπέλτσιος.

Οι δύο συλλήψεις σχετίζονται με το σκάνδαλο που αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο κ. Εμμανουήλ είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ ο κ. Μπέλτσιος συμμετείχε στο σύστημα διακίνησης των μιζών του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τους συλληφθέντες είχε κατονομάσει στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών και νυν προφυλακισμένος για την υπόθεση Αντώνης Κάντας.

Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στον ανακριτή και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν. Ο κ. Εμμανουήλ θα απολογηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο ο κ. Μπέλτσιος.

Ο «ρόλος» του Σ. Εμμανουήλ

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του zougla.gr, o πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε., στενός συνεργάτης των «ισχυρών ανδρών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων Ιωάννη Σμπώκου και Σπύρου Τραυλού, φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζημιογόνες συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» που αφορούσαν στην κατασκευή αλλά και την επισκευή 3+1 υποβρυχίων τύπου 214.

Εναντίον του οι εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου και απιστίας περί την υπηρεσία κατά του Δημοσίου, τελεσθείσας με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ η έκθεση-κόλαφος της αμερικανικής εταιρείας Debevoise & Plimpton τον αποκαλεί «χοντρό» και τον εμφανίζει να πήρε μίζες συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ. Το υπέρογκο ποσό φέρεται να εισπράχθηκε μέσω των εταιρειών συμφερόντων του, Inveco και Μετάλκο.

O «ταμίας» Γιάννης Μπέλτσιος

Ο Γιάννης Μπέλτσιος φέρεται να συμμετείχε στην αποκαλούμενη «Ομάδα Α», η οποία είχε ως αντικείμενο τον χειρισμό των χρηματικών ποσών, ύψους 55 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν ως μίζες για την αγορά των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων από την ελληνική κυβέρνηση το 2000.

Ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός έχει ήδη καταθέσει στις γερμανικές Αρχές ότι ο ίδιος έδωσε προμήθεια 1 εκατ. ευρώ στον Γ. Μπέλτσιο.

Ο Γιάννης Μπέλτσιος διετέλεσε νομάρχης Καβάλας μέχρι το 1988, χρημάτισε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου, ενώ υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης. Το 2002 τοποθετήθηκε στο Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου, όπου αργότερα κατέλαβε τη θέση του προέδρου. Την ίδια χρονιά ανέλαβε αντιπρόεδρος στο Αττικό Μετρό.

Πηγή: zougla.gr