20 Αύγουστος 2018, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2018, 16:39

Τι λένε οι Ρώσοι για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια

  • ΕΕ: Ο καθένας για το τομάρι του
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φώτης Πλέγας)

Πολλά από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας από το μηχανισμό στήριξης, επικαλούμενα τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ειδικότερα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS στο τηλεγράφημά του με τίτλο «Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα διεθνούς οικονομικής βοήθειας», γράφει ότι ο ESM υπογραμμίζει πως η έξοδος έγινε δυνατή χάρη στις υπέρμετρες προσπάθειες του ελληνικού λαού και στην υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων.

«Το πρακτορείο Ria Novosti φιλοξενεί δηλώσεις (στο ραδιόφωνο Sputnik) του διευθυντή του τμήματος αναλύσεων της επενδυτικής εταιρείας REGION Βαλέρι Βάισμπεργκ, ο οποίος εκτιμά ότι «το να αναμένει κανείς ότι στα προσεχή δέκα χρόνια η Ελλάδα θα επιστρέψει σε κανονικούς σταθερούς μακροοικονομικούς δείκτες είναι κάτι εξαιρετικά προβληματικό». Ο Βαλέρι Βάισμπεργκ θεωρεί ότι τώρα η προσοχή «θα εστιαστεί στη μεταρρύθμιση της οικονομίας και πιο ενεργά στις ιδιωτικοποιήσεις» και πως «αν σε μερικά χρόνια αυτές αποδώσουν καρπούς, τότε ασφαλώς θα μπορεί να αναμένεται επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της δύσκολης περιόδου».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Rossiskaya Gazeta σε άρθρο της, καθαρά ειδησεογραφικού περιεχομένου, με τίτλο «Η Ελλάδα βγήκε επιτυχώς από την εποπτεία των ξένων δανειστών», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου TASS.

Η οικονομική εφημερίδα Vedomosti, σε ειδησεογραφική της αναφορά με τίτλο «Η Ελλάδα βγήκε από την εποπτεία των ξένων δανειστών», επικαλείται την ανακοίνωση του ESM και καταλήγει γράφοντας ότι «η Ελλάδα ζούσε με τα χρήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2010». Παρατηρεί ακόμη πως «συνολικά μέσα σε οκτώ χρόνια η Ελλάδα πήρε 273,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 241,6 τα διέθεσαν οι χώρες της ευρωζώνης. Πανομοιότυπος είναι και ο τίτλος της εφημερίδας RBK.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / TASS / Ria Novosti.