20 Αύγουστος 2018, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2018, 14:32

Κατεδαφίζονται τα «κόκκινα» σπίτια στο Μάτι

  • Τραγωδία στο Μάτι: Δίωξη για πλημμελήματα σε βάρος 20 αρμοδίων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Άρχισαν σήμερα οι κατεδαφίσεις «κόκκινων» σπιτιών στο Μάτι, λίγες μέρες πριν κλείσει ένας μήνας από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, τεράστιες υλικές ζημιές και ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Πρώτα κατεδαφίστηκαν δύο σπίτια ολοσχερώς κατεστραμμένα, στην οδό Δημοκρατίας.

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε στον ρ/σ Θέμα 104,6 ότι έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης για ακόμα δύο σπίτια, ένα στο Κόκκινο Λιμανάκι και ένα στο Μάτι.

Την περιοχή επισκέφτηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο αναλαμβάνει το ίδιο να προβεί στο έργο των κατεδαφίσεων και στην απομάκρυνση των υλικών κατεδάφισης εφόσον το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες, ενώ υπενθύμισε ότι χορηγείται το επίδομα ενοικίου για όσους δεν μπορούν να επισκευάσουν το σπίτι τους ή για όσο διαρκεί η επισκευή.

Παράλληλα με τις κατεδαφίσεις, πιστοποιημένη εταιρεία με εντολή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και μετά από αίτημα του Βαγγέλη Μπουρνούς, ανέλαβε τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών και την εναπόθεσή τους σε σημεία που έχει υποδείξει η ΕΕ. Έτσι συνεργεία με κατάλληλο εξοπλισμό κάνουν από σήμερα αποψίλωση και απομακρύνουν καμένα ελενίτ και καμινάδες που εμπεριέχουν αμίαντο, μια χημική ουσία επιβλαβή για τον άνθρωπο.