19 Αύγουστος 2018, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2018, 12:22

Το Ισραήλ έκλεισε το μεθοριακό πέρασμα με τη Γάζα

  • Το Ισραήλ έκλεισε το μεθοριακό πέρασμα με τη Γάζα
    (Φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Μόνο για περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, για ασθενείς και για όσους θέλουν να επιστρέψουν στα παλαιστινιακά εδάφη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μεθοριακό πέρασμα του Ερέζ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας καθώς οι ισραηλινές Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στο κλείσιμό του ως απάντηση στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις από Παλαιστίνιους κατά μήκος των συνόρων.

Πρόκειται το μοναδικό πέρασμα για ανθρώπους.

Εκπρόσωπος του Cogat, του οργάνου που έχει αναλάβει το συντονισμό των ισραηλινών δραστηριοτήτων στα παλαιστινιακά εδάφη, απέφυγε να διευκρινίσει το διάστημα του αποκλεισμού. Το κλείσιμο του Ερέζ επιβεβαιώθηκε και από το γραφείο πολιτικών υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα.

Την Παρασκευή δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η εξέλιξη αυτή δοκίμασε τη σταθερότητα της εύθραυστης εκεχειρίας που τηρήθηκε για περισσότερο από μία εβδομάδα από τον ισραηλινό στρατό και τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες, έπειτα από μήνες εντάσεων.

Άλλωστε σε ένδειξη καλής θέλησης την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ άνοιξε το Κερέμ Σαλόμ, το μόνο μεθοριακό πέρασμα για εμπορεύματα, το οποίο είχε παραμείνει κλειστό από τον Ιούλιο.