18 Αύγουστος 2018, 21:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2018, 21:10

Autostrade per l'Italia: Σε 8 μήνες η νέα γέφυρα στη Γένοβα – Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στην πόλη

  • Autostrade per l'Italia: Σε 8 μήνες η νέα γέφυρα στη Γένοβα – Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στην πόλη
    Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Autostrade Φάμπιο Τσέρτσιε και ο διευθύνων σύμβουλος Τζιοβάνι Καστελούτσι (φωτ.: EPA / Luca Zennaro)

Τη βαθιά τους θλίψη για τα θύματα διατύπωσαν ανώτατα στελέχη της εταιρείας Autostrade per l'Italia, που διαχειριζόταν τη λειτουργία της οδογέφυρας η οποία κατέρρευσε στη Γένοβα την Τρίτη και γνωστοποίησαν ότι θα ιδρύσουν ένα ταμείο αρωγής για τις οικογένειές τους. Οι επικεφαλής της εταιρείας παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για πρώτη φορά μετά την τραγωδία.

Η Autostrade per l'Italia ανακοίνωσε ότι προσφέρει το ποσό των 500 εκατ. ευρώ ως βοήθεια στην πόλη, ενώ δεσμεύτηκε για την ανοικοδόμηση του έργου.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Autostrade Φάμπιο Τσέρτσιε και ο διευθύνων σύμβουλος Τζιοβάνι Καστελούτσι τόνισαν πως με το ποσό του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ θα χρηματοδοτηθεί ένα ταμείο αρωγής «εκατομμυρίων ευρώ» για τους συγγενείς των δεκάδων θυμάτων, όπως επίσης ένα ταμείο «δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ» το οποίο θα διαχειρίζεται η κοινότητα με στόχο την μετεγκατάσταση των κατοίκων, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι «έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει, σε 8 μήνες, μεταξύ κατεδάφισης και ανοικοδόμησης, να χτίσουμε μια νέα γέφυρα από χάλυβα» διαβεβαίωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι το διάστημα των 8 μηνών υπολογίζεται από τη στιγμή που οι αρχές δώσουν το πράσινο φως για το σχέδιο.

Ούτε ο Καστελούτσι ούτε ο Φάμπιο Τσέρτσιε, ο πρόεδρος της εταιρείας, θέλησαν να κάνουν δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή τις διαδικασίες για την ανάκληση της άδειας παραχώρησης της γέφυρας. «Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη γέφυρα, όμως θεωρείτο ασφαλής για όλους όσοι την είχαν εξετάσει. Κάτι συνέβη και εναπόκειται στη δικαιοσύνη να πει τί ακριβώς» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος.

Στη συνέχεια δεν θέλησε να προβεί σε υποθέσεις σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης, τονίζοντας ότι στην εταιρεία του δεν επετράπη η πρόσβαση στο σημείο της τραγωδίας κι ότι η βροχή που έπεφτε τη στιγμή της καταστροφής κάλυπτε τις κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας με αποτέλεσμα οι εικόνες να μην είναι καθαρές. Ερωτηθείς ο Τζιοβάνι Καστελούτσι εάν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρρευση, απάντησε:

«Οι συγγνώμες και οι ευθύνες είναι πράγματα που συνδέονται μεταξύ τους. Ζητάς συγγνώμη εάν νιώθεις ότι είσαι υπεύθυνος…».

Συμπλήρωσε ότι αναμένει να ολοκληρωθεί η επίσημη έρευνα των αρχών όπου θα καθορίζεται ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου σημείωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει στη θέση του, παρά τις φωνές από κυβερνητικά χείλη περί παραιτήσεων.

40 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες των διασωστών, με τις αρχές να κάνουν επίσημα λόγο για 40 νεκρούς και 3 πιθανούς νεκρούς. Αν και τα τρία άτομα μιας οικογένειας, που ανασύρθηκαν νεκροί, ήταν οι τελευταίοι καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι, οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να ψάχνουν κάτω από τα συντρίμμια, μέχρι να βεβαιωθούν πως δεν υπάρχει άλλο θύμα.