18 Αύγουστος 2018, 20:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2018, 20:26

Είσοδο για το Ευρωκοινοβούλιο καλούνται να πληρώνουν οι δημοσιογράφοι!

  • Πέρασε ο ελληνικός προϋπολογισμός από την Κομισιόν
    (Φωτ.: Flickr / Kevin Dietz)

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση των βελγικών Αρχών να ζητήσουν χρήματα από τους ντόπιους αλλά και διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να εισέρχονται στα κτήρια. Τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στις Βρυξέλλες και ειδικότερα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο ΝΑΤΟ και στην Κομισιόν είναι δρακόντεια, λόγω της έξαρσης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο το κόστος είναι τεράστιο και οι βελγικές Αρχές αποφάσισαν να αναζητήσουν έσοδα από τους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ζητούν από τους δημοσιογράφους, ντόπιους και διαπιστευμένους που καλύπτουν τις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου, να καταβάλουν 50 ευρώ ανά εξάμηνο. Τα έσοδα θα διατεθούν για καλυφθεί μέρος των αυξημένων εξόδων των νέων μέτρων ασφαλείας.

Η εν λόγω απόφαση συνάντησε ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης από διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις. Άλλωστε αρκετοί διαπιστευμένοι στις Βρυξέλλες δημοσιογράφοι εργάζονται κυρίως ως freelancers, άρα τα 100 ευρώ ετησίως θα προέλθουν από την τσέπη τους. Γι’ αυτό και ζητήθηκε να εξαιρεθούν από το μέτρο, καθώς δεν γίνεται να πληρώνουν για να κάνουν τη δουλειά τους.

Θέση για ζήτημα όμως πήρε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Μίνα Αντρέεβα να ζητά από τις βελγικές Αρχές να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους δημοσιογράφους ώστε να κάνουν τη δουλειά τους με όσο μεγαλύτερη άνεση. «Η ΕΕ δεν βάζει φραγμούς στη Δημοκρατία, ούτε και στη δημοσιογραφία» υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται σε κάθε Σύνοδο είναι δρακόντεια, καθώς κλείνουν δρόμοι και οι τουρίστες ταλαιπωρούνται. Την τελευταία φορά, διαπιστεύτηκαν πάνω από χίλιοι δημοσιογράφοι, ήτοι το βελγικό κράτος θα έβγαλε 100.000 ευρώ αν ίσχυε το μέτρο. Ωστόσο, όπως λένε ορισμένοι ρεπόρτερ που είναι χρόνια στην Ευρωβουλή, «φανταστείτε μια μέρα τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ή τον Ντόναλντ Τουσκ να δουν άδεια την αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου».

  • ΠΗΓΗ: sputniknews.gr.