18 Αύγουστος 2018, 11:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2018, 12:12

Καιρός: Καταιγίδες στην Ελλάδα το φθινόπωρο, ξηρασία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης

  • Κακοκαιρία «Ορέστης»: Χαλάει ο καιρός από το βράδυ της Κυριακής
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Μετά από ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι για τη δυτική Ευρώπη και τις βρετανικές νήσους, οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και το φθινόπωρο. Η ζέστη και η ξηρασία θα κρατήσουν σε εγρήγορση την πυροσβεστική στη Σκανδιναβία, την ώρα που για την Ελλάδα και την Ιταλία προβλέπονται βροχές και καταιγίδες. Μέχρι και τον Οκτώβριο ο υδράργυρος θα παραμείνει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τις βρετανικές νήσους, κατά μέσο όρο έναν με τρεις βαθμούς πιο πάνω από το κανονικό, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του AccuWeather Άλαν Ρέπερτ. Τέλος στην παρατεταμένη ξηρασία θα φέρει ο Νοέμβριος, με περισσότερο «ωφελημένο» το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο συγκεκριμένος μήνας αναμένεται να είναι βροχερός και για το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Κολονία.

Το καλοκαίρι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Ιταλίας εκδηλώθηκαν ισχυρές καταιγίδες, ενώ άλλες περιοχές των Βαλκανίων είδαν μέρες ξηρασίας. Παρόμοιο θα είναι το μοτίβο του καιρού και τον Σεπτέμβριο, πριν από τις μεγάλες βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Συστήματα καταιγίδων που κινούνται αργά θα φέρουν αρκετές βροχές και καταιγίδες στην Ιταλία και στα δυτικά Βαλκάνια, από τις Δειναρικές Άλπεις μέχρι την Αδριατική.

Ο βροχερός καιρός θα επεκταθεί και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα, όπως προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Τάιλερ Ρόις να υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες, ειδικά στις καμένες περιοχές.

«Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους, και είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και σίφωνες. Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι στην Ιταλία και την Ελλάδα», σημειώνει ο Τάιλερ Ρόις του AccuWeather. Και ενώ από άποψη θερμοκρασιών ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι πιο ζεστός απ’ ό,τι συνήθως, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ο υδράργυρος θα πέσει σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή.


(Πηγή: AccuWeather)

Αντιθέτως, στις χώρες της Σκανδιναβίας που βιώνουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία με αποτέλεσμα τις πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές, το φθινόπωρο δεν αναμένεται να φέρει βροχές. Ο Τάιλερ Ρόις εκτιμά ότι θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, ενώ σε Όσλο, Ελσίνκι και Στοκχόλμη το χιόνι που θα πέσει τον Νοέμβριο θα είναι λιγότερο από το κανονικό.

Η υπόλοιπη Ευρώπη, από την Πορτογαλία μέχρι τη βορειοδυτική Ισπανία και τη δυτική Γαλλία, το φετινό φθινόπωρο θα πρέπει να περιμένει μεγάλες περιόδους με ισχυρούς ανέμους που αναμένεται να φέρουν και ισχυρές καταιγίδες με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτιμήσεις για κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα. Σε ό,τι αφορά την ανατολική Ευρώπη, τον Σεπτέμβριο οι θερμοκρασίες θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να παραταθεί η ξηρασία μέχρι και τον Νοέμβριο.