17 Αύγουστος 2018, 22:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2018, 20:02

Οι Έλληνες πάνε ξανά στην Τουρκία για ψώνια μετά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

  • Οι Έλληνες πάνε ξανά στην Τουρκία για ψώνια μετά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης σήμανε το τέλος της περιπέτειάς τους, αλλά και την επιστροφή στην κανονικότητα ως προς τις επισκέψεις Ελλήνων στην Τουρκία. Όπως καταγράφει στο ρεπορτάζ του για το iefimerida ο Ιάσων Πιπίνης, ουρά εκατοντάδων μέτρων σχηματίζουν από νωρίς το πρωί στο τελωνείο Καστανεών, καθώς οι Έλληνες οδεύουν προς την Αδριανούπολη.

Τους τελευταίους πεντέμισι μήνες οι Έλληνες του Έβρου είχαν περιορίσει τις επισκέψεις τους στην Τουρκία, ως δείγμα αντίδρασης στην κράτηση των δύο στρατιωτικών.

Ωστόσο, η απελευθέρωση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη και η επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας, άλλαξε και πάλι τα δεδομένα. Τα ταξίδια για ψώνια στην Αδριανούπολη αυξήθηκαν, όπως και οι εκδρομές για την Τουρκία, που είχαν παγώσει τους τελευταίους μήνες.

Κάθε Παρασκευή στην Αδριανούπολη διεξάγεται μεγάλο παζάρι με τρόφιμα, είδη ένδυσης και άλλα είδη τα οποία συνηθίζουν να αγοράζουν οι κάτοικοι του Έβρου, σε χαμηλότερη τιμή από ότι τα βρίσκουν στην Ελλάδα, όπως οι ίδιοι λένε.

Την ίδια ώρα, όμως, η μεγάλη έξοδος από το τελωνείο Καστανεών έχει μεγάλες συνέπειες στην τοπική οικονομία της Ορεστιάδας και άλλων μεγάλων πόλεων της βορείου Ελλάδας. Σύμφωνα με τους εμπόρους της Ορεστιάδας, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους Έλληνες καταναλωτές καταλήγουν κάθε χρόνο στην Τουρκία. Οι Έλληνες κυρίως αγοράζουν ρούχα και είδη υπόδησης αλλά και φρούτα και λαχανικά, όχι όμως κρέας.