17 Αύγουστος 2018, 17:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2018, 17:06

Ανοίγει για… λίγο η Παναγία Σουμελά: Μέχρι πού θα επιτραπεί η πρόσβαση

  • Ανοίγει για… λίγο η Παναγία Σουμελά: Μέχρι πού θα επιτραπεί η πρόσβαση
    Τα σκαλιά μετά την κεντρική είσοδο που οδηγούν στην πόρτα της Παναγίας Σουμελά. Το επόμενο διάστημα η είσοδος θα επιτρέπεται μέχρι αυτά. Τη φωτογραφία παραχώρησε στο pontos-news.gr ο Ισμαήλ Κιοσέ, που επισκέφθηκε τη μονή κατά τη διάρκεια των εργασιών

Επιθεώρηση των αναστηλωτικών εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο έκανε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Μουρί Ερσόι, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Το μοναστικό συγκρότημα έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2015 για εκτεταμένες εργασίες, και, όπως είχε τονίσει στο pontos-news.gr ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου, οι βράχοι στο όρος Μελά αποδείχθηκαν το πιο δύσκολο εγχείρημα.

Σύμφωνα με τη Milliyet, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι οι επικίνδυνοι βράχοι απομακρύνθηκαν και ότι μένουν ορισμένοι που είτε θα κατέβουν είτε θα ενωθούν με τον μεγάλο βράχο, ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον κίνδυνος για το μνημείο και για ανθρώπινες ζωές. «Όταν γίνει καθαρισμός και των τελευταίων βράχων τότε η αναστήλωση θα έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε ο Μεχμέτ Μουρί Ερσόι, και συμπλήρωσε ότι αν οι βροχές του χειμώνα το επιτρέψουν τότε μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο η Παναγία Σουμελά θα ανοίξει για τους επισκέπτες.

Προς το παρόν, κατά τον Τούρκο υπουργό, σε έναν μήνα θα επιτραπεί η πρόσβαση μέχρι την κεντρική είσοδο του μοναστικού συγκροτήματος, στα εκδοτήρια εισιτηρίων, λίγο πριν από τα σκαλιά που οδηγούν σε αυτό. Πρόκειται για την ελάχιστη… παρηγοριά για τους επισκέπτες της μονής, καθώς από αυτό το σημείο δεν μπορούν να έχουν οπτική επαφή με τη Σουμελά.