17 Αύγουστος 2018, 13:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2018, 12:33

Πρόστιμο έως και 1.000 ευρώ εάν πάρετε βότσαλα από παραλία της Σκιάθου!

  • Πρόστιμο έως και 1.000 ευρώ εάν πάρετε βότσαλα από παραλία της Σκιάθου!
    Βότσαλα στην παραλία Λαλάρια (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος»)

«Πάρτε φωτογραφίες, όχι βότσαλα» προτρέπουν τους τουρίστες που επισκέπτονται την παραλία Λαλάρια στη Σκιάθο μέλη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, που βλέπουν να αλλοιώνεται η εικόνα της γραφικής παραλίας με την αφαίρεση των χαρακτηριστικών βότσαλων.

«Τα ολοστρόγγυλα λευκά βότσαλα που τα λέμε «λαλάρια» (από την αρχαία λέξη λας=πέτρα) δημιουργούνται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα.

»Τα τελευταία χρόνια λοιπόν αναλάβαμε, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Σκιάθου, καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία της παραλίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Τζούμας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

Φέτος, στα πλοία που κάνουν περιηγητικούς πλόες στη συγκεκριμένη παραλία τοποθετήθηκε ενημερωτική πινακίδα με την ένδειξη «Take a picture, not a pebble – Save Lalaria beach», για να δοθεί έμφαση στην απαγόρευση της λήψης-απομάκρυνσης των χαρακτηριστικών βότσαλων τα οποία δημιουργούνται φυσικά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, «από μαρτυρίες έχει διαπιστωθεί η αλλοίωση του μοναδικού τοπίου, η οποία είναι αισθητή εν συγκρίσει με τα δέκα προηγούμενα χρόνια, σε βαθμό μη αντιστρεπτό, ώστε να θεωρείται επιβεβλημένη η προστασία της παραλίας για να διατηρηθεί τουλάχιστον στην υφιστάμενη κατάσταση χωρίς περαιτέρω υποβάθμιση».

«Τα παλαιότερα χρόνια οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν τα λαλάρια για να διακοσμούν τις αυλές τους, να σπάνε καρύδια ή να συγκρατούν μέσα στην κατσαρόλα τα... ντολμαδάκια» λέει χαρακτηριστικά ο Θ. Τζούμας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», στο πλαίσιο της δράσης του για την προστασία της παραλίας Λαλάρια, πρότεινε το 2014 τη λήψη ειδικών μέτρων προς το Λιμεναρχείο, το οποίο και εξέδωσε οδηγία απαγόρευσης για τη συλλογή βότσαλων, θεσπίζοντας και πρόστιμο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης, από 400 έως 1.000 ευρώ.

«Ο Σύλλογος ανέλαβε την κατασκευή ενημερωτικής πινακίδας, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα της Λιμενικής Αρχής, η οποία τοποθετείται κάθε χρόνο στην παραλία από το Λιμεναρχείο και φέτος βάλαμε πινακίδες σε όλα τα τουριστικά σκάφη» επισημαίνει ο Θ. Τζούμας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου.