17 Αύγουστος 2018, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2018, 11:41

Ο Τραμπ απειλεί και πάλι την Τουρκία για τον Αμερικανό πάστορα

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα
    (Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Μέσω της αγαπημένης του οδού, του Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί και πάλι την Τουρκία με… περικοπές (χωρίς, ωστόσο, να εξηγεί τι εννοεί), και προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται «να πληρώσουν τίποτα» για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. Η Ουάσινγκτον, άλλωστε, είναι αποφασισμένη να αυξήσει τις πιέσεις προς την Άγκυρα για τον Άντριου Μπράνσον, όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στο tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον Άντριου Μπράνσον «μεγάλο πατριώτη όμηρο».

«Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Τώρα κρατούν όμηρο έναν εξαίρετο πάστορα. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία!», έγραψε.

Με φόντο και την ανυποχώρητη στάση των ΗΠΑ (ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε με πρόσθετες κυρώσεις εάν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας), η τουρκική λίρα κινείται ελαφρώς πτωτικά έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, το νόμισμα της Τουρκίας μοιάζει να έχει ανακάμψει από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών στο οποίο είχε υποχωρήσει στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές Αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.