16 Αύγουστος 2018, 21:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2018, 20:45

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας

  • ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας
    Το υπουργικό συμβούλιο των ΗΠΑ προσεύχεται για τον Αμερικανό πάστορα (φωτ.: EPA / Oliver Contreras / POOL)

Σε πρώτο πλάνο παραμένει στις ΗΠΑ η υπόθεση της κράτησης του Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία. Η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να αυξήσει τις πιέσεις προς την Άγκυρα, προκειμένου να απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας.

«Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο» υπογράμμισε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ρώτησε για το θέμα και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση.

«Είναι ένας αθώος άνθρωπος. Η Τουρκία απέδειξε ότι δεν είναι φίλη μας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να συνεχιστεί η πίεση στην Τουρκία μέχρι την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την Τουρκία σε ένα συναφές περιστατικό, ωστόσο ο σύμμαχος της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ δεν ανταπέδωσε τη χάρη. «Θέλουν να έχουν υπό κράτηση τον θαυμάσιο πάστορά μας. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό» σημείωσε.

Μάλιστα, κατόπιν παράκλησης του προέδρου των ΗΠΑ, ο Μάικ Πομπέο διάβασε στο υπουργικό συμβούλιο μια προσευχή για τον Άντριου Μπράνσον.