16 Αύγουστος 2018, 20:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2018, 19:38

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Βρέθηκε τυρί σε αιγυπτιακό τάφο 3.200 ετών με θανατηφόρο βακτήριο

  • Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Βρέθηκε τυρί σε αιγυπτιακό τάφο 3.200 ετών με θανατηφόρο βακτήριο
    (Φωτ.: pubs.acs.org / Enrico Greco)

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκρυβε ένας αιγυπτιακός τάφος 3.200 ετών, στο ανατολικό Κάιρο. Ο τάφος του ηγέτη της αρχαίας Μέμφιδας Φθαμές ανακαλύφθηκε το 2010, καθώς είχε χαθεί κάτω από την άμμο, αν και οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή είχαν γίνει το 1885. Οι έρευνες ξεκίνησαν εκ νέου και μέσα στον τάφο βρέθηκε ένα βάζο με το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο.

Η εξέταση του τυριού έκρυβε εκπλήξεις για τους επιστήμονες, καθώς βρήκαν ένα θανατηφόρο βακτήριο!

Το βάζο περιείχε μία στερεοποιημένη υπόλευκη μάζα, καθώς και ένα καμβά που πιθανότατα κάλυπτε το βάζο ή είχε χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει το περιεχόμενό του. Οι επιστήμονες αφού διέλυσαν το δείγμα, καθάρισαν τα πρωτεϊνικά χαρακτηριστικά του και το ανέλυσαν με την μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας και τις σπεκτρομέτρησης.

Τα πεπτίδια που ανιχνεύθηκαν έδειξαν ότι το δείγμα προερχόταν από γαλακτοκομικό προϊόν, από αγελαδινό και πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. «Τα χαρακτηριστικά πάνω στον καμβά δείχνουν ότι το γαλακτοκομικό αυτό προϊόν ήταν τυρί», ανέφεραν οι ερευνητές. Άλλα πεπτίδια στο δείγμα αποκάλυψαν ότι ήταν μολυσμένο με το βακτήριο της βρουκέλας, το οποίο πιθανότατα ήταν αιτία για την μετάδοση θανατηφόρων ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους, έπειτα από κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών (βρουκέλωση).

Στην περίπτωση που η προκαταρκτική ανάλυση της ομάδας των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κατάνια επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για την παλαιότερη βιομοριακή ένδειξη της ασθένειας.

«Ο τάφος του Φθαμές ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Φαραώ Σέτι Ι και Ραμσή ΙΙ ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2010, αφότου είχε χαθεί κάτω από την άμμο τον 19ο αιώνα», σημείωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.