16 Αύγουστος 2018, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2018, 18:52

Καταγγελία για πυροβολισμούς από τουρκικό αλιευτικό προς Έλληνα ψαρά στη Σαμοθράκη

  • Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο ανατολικά της Αίγινας 6
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)

Νέα καταγγελία για περιστατικό με πυροβολισμούς από τουρκικό αλιευτικό προς Έλληνες ψαράδες δύο ημέρες πριν από το περιστατικό της Λέρου, έκανε ο πρόεδρος των γρι-γρι Καβάλας Γιάννης Μανιός. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως το συμβάν έγινε δυτικά της Σαμοθράκης προς τη Λήμνο, ενώ σημείωσε πως έχει ενημερωθεί γι' αυτό και το Λιμεναρχείο και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αθήνας.

Η λιμενική αρχή Αλεξανδρούπολης θα διερευνήσει ενδελεχώς η καταγγελία για χρήση πυρών από τουρκικό αλιευτικό σκάφος στη Σαμοθράκη.

«Μετά από λεκτικό επεισόδιο ο Τούρκος έβγαλε ένα όπλο και έριξε τρεις σφαίρες και μια ριπή», δήλωσε ο Γιάννης Μανιός και εξήγησε ότι τα δύο αλιευτικά συναντήθηκαν σε σημείο που ο Έλληνας ψαράς ήταν πιο μπροστά ήθελε να περάσει ο Τούρκος δεν μπόρεσε να περάσει και μετά το λεκτικό επεισόδιο πυροβόλησε.

Οι οχλήσεις από Τούρκους ψαράδες είναι καθημερινό φαινόμενο και μάλιστα τόνισε ότι όταν ο συνάδελφός τού κατήγγειλε το περιστατικό στο λιμενικό, η απάντηση ήταν «μη δίνετε έκταση στο θέμα».

«Τη Λήμνο εδώ και πολλά χρόνια, και τη Σαμοθράκη, τις έχουν ισοπεδώσει εντελώς, τώρα έχουν πάει πιο νότια. Έχουν ξεθαρρέψει και έρχονται στη Θάσο, έχουν ρημάξει τη Λήμνο, έχει γίνει γύρω κρανίου τόπος… Οι άνθρωποι τελειώσανε», συμπλήρωσε ο Γιάννης Μανιός.

Το θέμα έχει τεθεί και γραπτώς από το Πανελλήνιο Δίκτυο Παράκτιων Αλιευτικών Συλλόγων στο ΥΠΕΝ. Στο σχετικό έγγραφο γίνεται λόγος για «παράνομη αλιευτική δραστηριότητα τουρκικών σκαφών, μηχανότρατας και γρι-γρι στην παράκτια ζώνη της χώρας και εντός των χωρικών υδάτων» και καλείται ο υπουργός Ναυτιλίας «να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για το τόσο σημαντικό πρόβλημα που έχει τεράστιο κόστος στα αλιευτικά αποθέματα».