16 Αύγουστος 2018, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2018, 12:55

Οι Έλληνες ορειβάτες Συκάρης και Μαρίνος ανεβαίνουν ξανά στα Ιμαλάια, πάνω από τα 8.000 μέτρα

  • Οι Έλληνες ορειβάτες Συκάρης και Μαρίνος ανεβαίνουν ξανά στα Ιμαλάια, πάνω από τα 8.000 μέτρα
    Οι δύο ορειβάτες στο όρος Κανγκτσεντζούνγκα (φωτ.: Αντώνης Συκάρης)

Μία ακόμη αποστολή σε απαιτητική κορυφή για δύο από τους κορυφαίους Έλληνες ορειβάτες ξεκινά τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για μια αποστολή που έχει στόχο την κατάκτηση μιας κορυφής με υψόμετρο πάνω από τα 8.000 μέτρα –μιας «8άρας», όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά οι ορειβάτες–, στα Ιμαλάια.

Στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM» του ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης, ο οποίος μαζί με τον Γιώργο Μαρίνο βρίσκονται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας πριν από την αναχώρηση για τα Ιμαλάια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ελληνική αποστολή αναχωρεί στις 27 Αυγούστου για το Κατμαντού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Αντώνη Συκάρη στο «Πρακτορείο FM» και τον Σωτήρη Κυριακίδη:

Μια νέα ορειβατική αποστολή ετοιμάζεται. Θα μας πείτε ποιος είναι ο νέος στόχος σας;
Στον πλανήτη Γη όπου ζούμε υπάρχουν 14 κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα και όλες βρίσκονται στα Ιμαλάια. Έτσι, μετά την επιτυχημένη ανάβαση στο Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή στον κόσμο, αλλά και το Κανγκτσεντζούνγκα, την τρίτη υψηλότερη κορυφή, είναι τώρα η σειρά του Μανασλού με υψόμετρο 8.163 μέτρα. Είναι μια κορυφή που επίσης δεν έχουν επισκεφθεί ή αποπειραθεί να ανέβουν Έλληνες ορειβάτες.


Η κορυφή Μανασλού (φωτ.: Ben Tubby / commons.wikimedia.org)

Αυτό θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν μαζί με τον Γιώργο Μαρίνο, τον σχοινοσύντροφό μου, θα ξεκινήσουμε ώστε να προσπαθήσουμε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να προσεγγίσουμε την κορυφή. Είναι μια νέα ελληνική προσπάθεια, η οποία πιστεύουμε πως με την εμπειρία μας αλλά και την καλή τύχη που έχουμε μέχρι τώρα –γιατί σε αυτά τα εγχειρήματα πέρα από την καλή προετοιμασία και την τεχνική και φυσική κατάρτιση χρειάζεσαι και την τύχη– θα οδηγήσει ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε στην κορυφή, μια κορυφή πάνω από τα 8.000 μέτρα.

Από τους «Πέντε θησαυρούς του κόσμου», λοιπόν, όπως μεταφράζεται το όνομα του όρους Κανγκτσεντζούνγκα, τώρα σε μια άλλη κορυφή με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ποια είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτής της αποστολής;
Το βουνό αυτό με την ονομασία Μανασλού (στην τοπική γλώσσα σημαίνει «διάνοια» ή «ψυχή») έχει μια μυσταγωγία, προκαλεί έναν σκεπτικισμό θα έλεγε κανείς. Η δυσκολία του μπορεί να μην είναι ίδια με το Κανγκτσεντζούνγκα, βρίσκεται όμως στη συγκεκριμένη περιοχή των κεντρικών Ιμαλαΐων.

Είναι μέσα στις επονομαζόμενες «8άρες» κορυφές και είναι για εμάς μια πολύ μεγάλη πρόκληση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αποτυπώνονται στο ότι είναι μια κορυφή πάνω από τα 8.000 μέτρα και ελκύει πάντα έναν ορειβάτη, Έλληνα ή ξένο.

Όπως είναι αντιληπτό, η προσπάθεια να «κατακτηθούν» κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα είναι μια τεράστια προσπάθεια. Στη ζωή, όπως και στα βουνά, η επιτυχία φέρνει την αυτοπεποίθηση και μια επιτυχία φέρνει νέες επιτυχίες και κάτι τέτοιο είναι που προσπαθώ και προσωπικά να κάνω.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός με βάση τους σχεδιασμούς σας;
Περί τις 27 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση με πτήση για το Κατμαντού, και από εκεί αναμένεται να μετακινηθούμε με οχήματα εκτός δρόμου σε μια διαδρομή δύο ημερών για μια μικρή πόλη της περιοχής. Στη συνέχεια θα ακολουθηθεί μια πορεία μέσα από μικρά χωριά και περιοχές αφιλόξενες μέχρι να φτάσουμε στα 4.400 μέτρα και να βρεθούμε στο base camp του Μανασλού.

Από εκεί θα ξεκινήσει η εκστρατεία της οργάνωσης των κατασκηνώσεων, καθώς πρόκειται για τέσσερις κατασκηνώσεις σε διαδοχικά υψόμετρα μέχρι τα 7.100 μέτρα ύψος με κίνηση μέσα από δαιδαλώδεις παγετώνες και εμπόδια που σχηματίζουν αυτοί οι παγετώνες, κίνηση μέσα από κάθετους παγετώνες, όπως και τις ρωγμές που σχηματίζουν.


Έβερεστ (φωτ.: pixabay.com)

Θα υπάρχει λοιπόν μια σταδιακή προσαρμογή και ένας εγκλιματισμός σε όλα αυτά τα υψόμετρα, και αφού τελειώσει η εκστρατεία αυτή και η οργάνωση των κατασκηνώσεων θα αποσυρθούμε στο base camp για ξεκούραση και θα περιμένουμε το λεγόμενο «παράθυρο» του καιρού, που –σύμφωνα με τους υπολογισμούς– θα είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, προκειμένου να μας δοθούν από τον καιρό έξι ημέρες προσπάθειας, το λεγόμενο «final push». Τότε ελπίζουμε πως θα προσεγγίσουμε την κορυφή και θα επιστρέψουμε στη συνέχεια στο base camp.

Αυτή με λίγα λόγια είναι όλη αυτή η προσπάθεια αυτής της «8άρας» κορυφής.

Μια προσπάθεια σαν αυτήν που ετοιμάζετε και έρχεται έπειτα από άλλες, δύσκολες αποστολές, δίνει και ένα «σύνθημα» για καθέναν από εμάς, που μαθαίνει για αποστολές όπως η δική σας. Λέμε ένα «θα μπορούσα κι εγώ», εμείς οι πιο... κοινοί θνητοί.
Τα πάντα μπορεί να πετύχει ένας άνθρωπος, αρκεί πραγματικά να το θέλει πολύ. Η θέληση είναι εκείνη που μπορεί να υποστηρίξει τα πάντα. Όταν έχεις ένα όνειρο και το συνδυάσεις με μια ισχυρή θέληση, το ίσον αυτής της εξίσωσης θα δώσει μόνο ένα αποτέλεσμα, αυτό της επιτυχίας. Και πρέπει σε ό,τι κάνουμε στη ζωή μας να ονειρευτούμε κάτι και να το προσπαθήσουμε. Και η επιτυχία να μην έρθει, έχει μείνει η γλυκιά γεύση της προσπάθειας – κι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο. Σας πληροφορώ, όμως, ότι η επιτυχία θα έρθει ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας και της σκληρής δουλειάς.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.