16 Αύγουστος 2018, 11:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2018, 11:54

Ο Κώστας Γαβράς από το χωριό του στη Γορτυνία: Χρόνια πολλά στους Πόντιους

  • Ο Κώστας Γαβράς από το χωριό του στη Γορτυνία: Χρόνια πολλά στους Πόντιους
    Ο σκηνοθέτης σε δρόμο των Λουτρών Ηραίας μαζί με τη δημοσιογράφο Πηνελόπη Γαβρά, και δεξιά στη σκάλα του ανακαινισμένου πατρικού του (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με το να ευχηθεί χρόνια πολλά σε όλους τους Πόντιους, τονίζοντας ότι η οικογένειά του είναι μία από τις πολλές οικογένειες με το όνομα «Γαβράς» –απόγονοι του Αγίου Θεοδώρου Γαβρά και μέρος του γενεαλογικού δέντρου της βυζαντινής και ποντιακής οικογένειας–, ξεκίνησε τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος χθες βγήκε σε ζωντανή σύνδεση από τα Λουτρά Ηραίας.

Ο διάσημος σκηνοθέτης, ο οποίος έφυγε περίπου στα 20 από την επαρχία Γορτυνίας για το εξωτερικό, έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια επισκέφθηκε το χωριό του μαζί με τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Τα Λουτρά Ηραίας (που πήραν το όνομά τους από τα ιαματικά νερά της περιοχής και από τη θεά Ήρα) ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου έβαλαν τα… καλά τους για να υποδεχθούν τον σκηνοθέτη. Σε μια σύντομη τελετή που έγινε στο Υδροθεραπευτήριο των Ιαματικών Πηγών ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγους Λουτραίων Χρήστος Γαβράς έδωσαν τιμητικές πλακέτες στον Κώστα Γαβρά.

«Αν κάτι με διαφοροποιεί από τους άλλους συναδέλφους μου είναι τα όσα έμαθα εδώ. Πώς με μια ορισμένη ποσότητα λαδιού και σιταριού ζούσαμε όλη τη χρονιά. Με βοήθησε πολύ να είμαι διαφορετικός», είπε και τόνισε ότι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε, και το πιο σημαντικό, είναι ότι δεν έχει σημασία κάποιος να είναι πιο πλούσιος, πιο διάσημος ή πιο δυνατός, απλά να είναι διαφορετικός.

Της σύντομης τελετής προηγήθηκε η αποκάλυψη πλάκας στο πατρικό του σκηνοθέτη το οποίο ανακαινίστηκε από τα δύο πρώτα ξαδέρφια του, και προσκύνημα της οικογένειας στους οικογενειακούς τάφους. Η συγκινητική επίσκεψη στα Λουτρά Ηραίας έκλεισε με ένα εορταστικό γεύμα στην πλατεία του χωριού.