16 Αύγουστος 2018, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2018, 13:02

Ebenezer Cobb Morley: Ο Άγγλος που θέσπισε τους πρώτους κανόνες ποδοσφαίρου

  • Ebenezer Cobb Morley: Ο Άγγλος που θέσπισε τους πρώτους κανόνες ποδοσφαίρου
    Οι χειρόγραφοι κανονισμοί ποδοσφαίρου από τον Εμπενίζερ Κόμπ Μόρλεϊ εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου της Αγγλίας

Πριν από την ημέρα που ο Ebenezer Cobb Morley κατέθεσε τους κανόνες του ποδοσφαίρου το 1863, το παιχνίδι ήταν πολύ πιο χαοτικό από τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Ο 13ος κανόνας που έβαλε ήταν χαρακτηριστικός για το πώς παιζόταν το άθλημα στην Αγγλία κατά τον 19ο αιώνα. «Κανένας παίκτης δεν θα πρέπει να φέρει καρφιά, πλάκες σιδήρου, ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα στα πέλματα ή τα τακούνια των μποτών του!».

Ο Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 16 Αυγούστου 1831, στην πόλη Χαλ, στο ανατολικό Γιόρκσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ebenezer Cobb Morley, που ήταν γιος υπουργού, μεγάλωσε με αγάπη για τον αθλητισμό και σπούδασε νομικά. Μετά την ένταξή του στο Μπαρνς Football Club του Λονδίνου, συνειδητοποίησε ότι το παιχνίδι θα ήταν πολύ καλύτερο εάν είχε συγκεκριμένη δομή, οργάνωση και κανονισμούς. Μέχρι τότε το ποδόσφαιρο παίζονταν με τους «κανόνες» της κάθε περιοχής, της κάθε γειτονιάς.

Σε μια συνάντηση λοιπόν στην Freeman’s Tavern, ο Μόρλεϊ συζήτησε με μέλη ποδοσφαιρικών συλλόγων από όλη την Αγγλία, που είχαν ανάλογες προθέσεις με εκείνον και είχαν φτιάξει κάποιους υποτυπώδεις κανονισμούς για το άθλημα, πριν εκείνος συντάξει τον κατάλογο των 13 κανόνων, που αποτέλεσε το πρότυπο του παιχνιδιού στην Αγγλία.

Οι «νόμοι» του Ebenezer Cobb Morley βοήθησαν σημαντικά στη μείωση της βίας στο γήπεδο και ουσιαστικά άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Το 1863 εξελέγη επίτιμος γραμματέας της ομοσπονδίας και από το 1867 έως το 1874 υπήρξε πρόεδρός της. Στη συνέχεια, υπήρξαν κι άλλες ομάδες από διάφορες χώρες που εξέλιξαν σημαντικά το ποδόσφαιρο, αλλά χάρη στον Ebenezer Cobb Morley το παιχνίδι έγινε λιγότερο βίαιο, απέκτησε μεγαλύτερη δράση και εξαπλώθηκε γρήγορα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.