15 Αύγουστος 2018, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2018, 19:00

Το Κατάρ επενδύει 15 δισ. δολάρια στην Τουρκία

  • Το Κατάρ επενδύει 15 δισ. δολάρια στην Τουρκία
    Ερντογάν, Αλμπαϊράκ και εμίρης του Κατάρ σε γεύμα εργασίας στην Άγκυρα (φωτ.: hurriyetdailynews.com)

Η Τουρκία φαίνεται να ξεδιπλώνει διπλωματική επίθεση κατά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Hürriyet, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε ένα μπαράζ συνομιλιών με ηγέτες της Ευρώπης αλλά και χωρών του Κόλπου, σε μια προσπάθεια προφανώς να σταματήσει την «βουτιά» που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα η τουρκική λίρα.

Στο πλαίσιο αυτό δείχνει να εντάσσεται και μια επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 15 Αυγούστου, αιφνιδιαστικά στην Άγκυρα ο εμίρης του Κατάρ Tamim bin Hamad al-Thani. Οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος στον εμίρη του Κατάρ και το οποίο διάρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες. Στις συνομιλίες ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, που επικαλείται πληροφορίες από προεδρική πηγή, ο εμίρης δεσμεύθηκε για άμεση επένδυση ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Τα χρήματα αναμένεται να διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Reuters.

Επίσης, ο Ερντογάν, σήμερα αργά το απόγευμα, μίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα έχει επαφή και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη 16 Αυγούστου.