15 Αύγουστος 2018, 15:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2018, 15:30

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά (φωτο, βίντεο)

  • Ο εορτασμός της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο στην ΕΡΤ3
    (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας)
  • Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά (φωτο, βίντεο)
  • Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά (φωτο, βίντεο)

Παναγία Σουμελά. Η Μεγαλόχαρη, η Παναγία των Ποντίων απανταχού της γης, το ισχυρό θρησκευτικό και πνευματικό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού άνοιξε για μια ακόμη χρονιά την αγκαλιά της και υποδέχθηκε χιλιάδες πιστούς για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Πιστοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού συνέρρευσαν στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο συμμετέχοντας με δέος και συγκίνηση στην 1.606η εορτή του Δεκαπενταύγουστου για να πάρουν την ευλογία Της.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, στο ιερό προσκύνημα συνεόρτασαν μαζί με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και οι εικόνες των Αγίων Ιωάννη Βαζελώνος και Γεωργίου Περιστερεώτα.

Από νωρίς το πρωί χιλιάδες άνθρωποι κατέφθασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στις πλαγιές του Βερμίου για να προσκυνήσουν το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά, να λειτουργηθούν, να λάβουν μέρος στη λιτανεία και να χαρούν το μεγάλο πανηγύρι με τα έθιμα και τις παραδόσεις του ποντιακού ελληνισμού.

Στον φετινό εορτασμό συνυπήρχαν η θλίψη και ο πόνος, από τη μια, για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής, και η ικανοποίηση, από την άλλη, για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές φυλακές. Αυτό τονίστηκε τόσο από τον αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα που κήρυξε τον πανηγυρικό της ημέρας, όσο και από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.


(Βίντεο: kozan.gr)

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων επέδωσε εκ μέρους του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» το χρυσό μετάλλιο της Σουμελιώτισσας στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου. Επίσης από το ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» απονεμήθηκαν υποτροφίες σε δύο μαθητές του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, στις 13 Απριλίου 2003. Φέτος τιμήθηκαν η Παρθένα Παυλίδου και ο Νικόλαος Σερδαρίδης.

Ακολούθησε η πανηγυρική λιτάνευση των τριών ιστορικών για τον ποντιακό ελληνισμό εικόνων, με τον κόσμο να ακολουθεί συγκινημένος την πομπή, παρά το ψιλόβροχο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη στον περίβολο του ναού από τους επισήμους, και ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Αργότερα, στον περίβολο του ναού πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Λεωνίδα Ιασονίδη, τιμή στην πλούσια δράση του υπέρ του ποντιακού στοιχείου και συνολικά του ελληνισμού, και στη συνεισφορά του στη μεταφορά των ιερών κειμηλίων του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά του Πόντου στην Ελλάδα και στην ανιστόρησή του στην Καστανιά Βερμίου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν υπουργοί και βουλευτές κομμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποντιακών σωματείων. Μεταξύ αυτών ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης, εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος. Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, η διοίκηση του Ιδρύματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ.ά.

Ελένη Κάλλη

  • Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
Gallery