15 Αύγουστος 2018, 08:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2018, 08:39

Στην Ελλάδα οι Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης (βίντεο)

  • Στην Ελλάδα οι Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης (βίντεο)
    Ο Πάνος Καμμένος υποδέχεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προσγειώθηκε στις 3:19 τα ξημερώματα το πρωθυπουργικό αεροπλάνο που μετέφερε από την Αδριανούπολη τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι απελευθερώθηκαν μετά από 167 μέρες παραμονής στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολη.

Οι Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και τους γονείς τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβησαν στην Αδριανούπολη, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και συνόδευσαν τους δύο στρατιωτικούς στην πτήση της επιστροφής. Με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου την Τρίτη, οι δύο στρατιωτικοί απελευθερώθηκαν μετά από πέντε μήνες κράτησης.

Από το αεροσκάφος ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κούκλατζης κατέβηκαν ένστολοι, με τις φόρμες εκστρατείας και όχι με τα πολιτικά ρούχα με τα οποία είχαν επιβιβαστεί. Οι δύο στρατιωτικοί χαιρέτισαν το παρατεταγμένο άγημα και ακολούθως παρουσιάστηκαν ενώπιον του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Οι δύο στρατιωτικοί αγκάλιασαν στη συνέχεια τους γονείς τους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα συγκίνησης, καθώς είδαν τις προσευχές τους να εισακούγονται. Το πρωί της Τετάρτης είχαν πάει στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο για να ανάψουν κερί και να προσευχηθούν για την απελευθέρωσή των παιδιών τους. Στη συνέχεια μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους βρήκε η χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης των παιδιών τους.

Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Άγγελος Μητρετώδης, ο οποίος θέλησε ευχαρίστησε όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα σε εκείνον όσο και στον Δημήτρη Κούκλατζη το διάστημα της κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης. «Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν», είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά την άφιξή τους και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μετέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Καμμένος: Ο ελληνικός λαός ενωμένος υποδέχεται τους δύο στρατιωτικούς
«Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, ημέρα της Παναγίας, ημέρα της Τήνου του 1940» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Ο ελληνικός λαός σύσσωμος, ενωμένος υποδέχεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρέθηκαν επί πολλούς μήνες κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Θέλω να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, ο οποίος με ιδιαίτερη φόρτιση, συγκίνηση, όλο αυτό το διάστημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επέδειξε ενότητα και πατριωτισμό» τόνισε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε:

«Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού, τους υποδεχόμαστε στην πατρίδα και ελπίζω ότι η απελευθέρωση τους σήμερα, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, θα σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος και των δύο λαών μας. Μπορούμε να ζήσουμε χτίζοντας το μέλλον και το αύριο και των δύο χωρών μας, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

»Εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων καλωσορίζουμε μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, τον Έλληνα αξιωματικό και τον Έλληνα υπαξιωματικό. Δημόσια τους συγχαίρω διότι κράτησαν τον όρκο τους ως καλοί και φιλότιμοι στρατιώτες, δεν παραέδωσαν τη σημαία  και την υπηρέτησαν σε αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την τήρηση του όρκου που έδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτά είναι τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Τους καλωσορίζουμε ανήμερα της Παναγιάς μας».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Κατρούγκαλος: Μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους
Ημέρα χαράς χαρακτήρισε τη σημερινή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος συνόδευσε τους δύο στρατιωτικούς κατά την επιστροφή τους με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από την Αδριανούπολη στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα μίλησε για συνολική προσπάθεια που ευοδώθηκε και για νέες προοπτικές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε δήλωσή του μετά την άφιξη και την υποδοχή των δύο στρατιωτικών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός ήδη τους συνεχάρη για τη στάση τους και τους μετέφερε τη χαρά που μοιραζόμαστε όλοι οι Έλληνες για την απελευθέρωσή τους. Γιατί πράγματι μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους. Όλες οι προσπάθειες συνέτειναν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Όταν είχε ο πρωθυπουργός την πολύ δύσκολη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ όλοι δήλωναν δεν βγήκε τίποτε, ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος ακριβώς γιατί όπως όλες οι προσπάθειές μας από το υπουργείο Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη και την πρόξενό μας συνέτειναν στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Ήταν μια προσπάθεια ενωτική που κι άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλουν με τις διεθνείς τους επαφές».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Νομίζω ότι είναι μια μέρα χαράς και ανοίγουν νέες προοπτικές που θα προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα».