14 Αύγουστος 2018, 20:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2018, 20:30

Αποφυλακίστηκαν και επιστρέφουν στην Ελλάδα οι στρατιωτικοί Μητρετώδης και Κούκλατζης

  • Αποφυλακίστηκαν και επιστρέφουν στην Ελλάδα οι στρατιωτικοί Μητρετώδης και Κούκλατζης

Ελεύθεροι αφέθηκαν, όπως αρχικά έγινε γνωστό λίγο μετά τις επτά το απόγευμα από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που παρέμεναν επί 167 ημέρες κρατούμενοι στις φυλακές Αδριανούπολης. Το τουρκικό δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά παραμονή της Παναγίας, αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα, οπότε επιστρέφουν πλέον στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος, στη σημερινή συνεδρία οι δύο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει το πρωί της Τετάρτης (15/8), ανήμερα της Παναγίας. Την Τετάρτη μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Στο αεροσκάφος θα επιβαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης για να παραλάβουν τους δύο στρατιωτικούς με ασφάλεια στην πατρίδα. 

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του Ερντογάν, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι αν γίνει δίκη των δύο στρατιωτικων, θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Τσίπρας: Πράξη δικαιοσύνης
«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter. Ο πρωθυπουργός, σε ένα δεύτερο «τιτίβισμα», ανέφερε ακόμη: «Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε και Δημήτρη, καλή πατρίδα και καλή λευτεριά».

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Ελληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγχαίροντας προσωπικά τον Αγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

«Ζούμε ένα θαύμα»
Θυμίζουμε ότι ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης είχαν συλληφθεί σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή στον Έβρο την 1η Μαρτίου και κρατούνταν έκτοτε στις φυλακές της Αδριανούπολης χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. «Περάσαμε μια οδύσσεια, τα συναισθήματα είναι πρωτόγνωρα», τόνισε στον ΣΚΑΪ συγκινημένος ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του Έλληνα ανθυπολοχαγού.

«Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Κούκλατζης, πατέρας του Έλληνα λοχία. «Ευχαριστούμε τους γονείς απ’ όλο τον κόσμο που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας όλους αυτούς τους μήνες για την επιστροφή των παιδιών μας», συμπλήρωσε.