14 Αύγουστος 2018, 11:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2018, 11:55

Νέα μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης σπάνιας μορφής καρκίνου με τεστ αίματος

  • Νέα μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης σπάνιας μορφής καρκίνου με τεστ αίματος
    (Φωτ.: bloodjournal.org)

Έγκαιρη διάγνωση μιας σπάνιας μορφής καρκίνου, του μυελώματος, είναι δυνατό να γίνει με μία απλή αιματολογική εξέταση την οποία ήδη δοκιμάζουν επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής ελληνοκυπριακής καταγωγής ερευνητή Κωνσταντίνος Κοσιάρη. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν προκύπτει με το συνδυασμό δύο αιματολογικών δεικτών, του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης και ενός δείκτη φλεγμονής, του ιξώδους του πλάσματος.

Το μυέλωμα είναι μια μορφή καρκίνου με πολύ καθυστερημένη διάγνωση και με συμπτώματα όπως ο πόνος στα οστά, η κόπωση και η νεφρική ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Οξφόρδης και Έξετερ, στη δημοσίευση που έκαναν στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση British Journal of General Practice, αναφέρουν πως ανέλυσαν τεστ αίματος 2.703 ασθενών, τα οποία είχαν ληφθεί έως μια πενταετία πριν την αρχική διάγνωση, καθώς επίσης –για λόγους σύγκρισης– 12.157 ατόμων χωρίς μυέλωμα. Με τον τρόπο αυτό, εντόπισαν ότι ο συνδυασμός των δύο δεικτών στις εξετάσεις αίματος είναι αρκετός για μια πρόωρη διάγνωση του εν λόγω καρκίνου. 

«Αν το τεστ δείξει ανωμαλίες, θα ακολουθήσουν αμέσως τεστ ούρων για την ανίχνευση συγκεκριμένης πρωτεΐνης, κάτι που θα επισπεύσει τη διαδικασία διάγνωσης του μυελώματος», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κοσιάρης, ο οποίος έχει σπουδάσει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και έκανε μεταπτυχιακά στην ιατρική στατιστική στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL). Η διδακτορική έρευνά του εστιάζεται στη διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος.