15 Αύγουστος 2018, 13:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2018, 12:43

Η «Παναγιά του Χάρου» στους Λειψούς και το εκκλησάκι του 1.600 μ.Χ.

  • Η «Παναγιά του Χάρου» στους Λειψούς και το εκκλησάκι του 1.600 μ.Χ.
    (Φωτ.: monasteriesingreece.gr)

Από τα χαρακτηριστικά πανηγύρια της Δωδεκανήσου είναι αυτό της Παναγιάς του Χάρου, στο νησάκι των Λειψών, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγιάς.

Η εικόνα της Παναγιάς του Χάρου, πέραν του ότι είναι μοναδική, θεωρείται και θαυματουργή από τους κατοίκους του νησιού. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος, κάθε χρόνο στη γιορτή ανθίζουν τα μπουκέτα με τα κρινάκια που είναι τοποθετημένα στην εικόνα από τις 25 Μαρτίου.

Η εικόνα της Παναγιάς του Χάρου βρίσκεται στο βυζαντινό εκκλησάκι που κτίστηκε στο νησί το 1600 μ.Χ. από μοναχούς της Πάτμου.

Ο ναός είναι τρισυπόστατος, χτισμένος σε ρυθμό βυζαντινό. Τον διακρίνει ο χαμηλός τρούλος, τα ακανόνιστα τόξα –που γι' αυτό έχουν μια ασυνήθιστη γοητεία–, τα λιγοστά και στενόμακρα παράθυρα, που το φειδωλό φως τους υποβάλλει τον προσκυνητή. Το διάβα των αιώνων άφησε ανέπαφη την εκκλησία ενώ ερήμωσε τα γύρω κελιά των μοναχών, και σεβάστηκε το ιερό κειμήλιό τους, την πρωτότυπη και θαυματουργική εικόνα της «Παναγίας του Χάρου».

Πρωτοτυπία στην εικόνα δίνει το γεγονός ότι η Παναγία ιστορείται να κρατά τον Χριστό όχι ως βρέφος, αλλά νεκρό στο Σταυρό του μαρτυρίου.

Και επειδή οι έννοιες νεκρός και Χάρος σχετίζονται, η εικόνα, και γενικότερα η εκκλησία, ονομάστηκε «Παναγιά του Χάρου».

Το θαύμα με τα κρινάκια
Το θαύμα με τα ανθισμένα κρινάκια, που συμβαίνει κάθε χρόνο, όπως τονίζει ο δήμαρχος Λειψών, ξεκίνησε το 1943, όταν μία νεαρή κάτοικος του νησιού προσέφερε στην Παναγιά ένα μικρό μπουκέτο από άσπρα κρινάκια.

Τα τοποθέτησε στην εικόνα της και αυτά με το πέρασμα των ημερών ξεράθηκαν, μα τον Ιούλιο του ίδιου έτους άρχισαν να «ζωντανεύουν», να βγάζουν μπουμπούκια τα οποία ανήμερα της εορτής της εκεί στις 23 του Αυγούστου που έχουμε τα εννιάμερα, άνθισαν και γέμισαν ευωδιές.

Από τότε και κάθε χρόνο συμβαίνει το ίδιο, κάθε καλοκαίρι: ξεκινάει το μπουκετάκι που είναι ξεραμένο πάνω στην εικόνα της Παναγιάς να βγάζει μπουμπούκια και να ανθίζει στη μνήμη της.

Τα κρινάκια αυτά, τα κρινάκια της Παναγιάς, τα μαζεύουν μετά τη γιορτή και τα προσφέρουν για ευλογία στους προσκυνητές.

Ο εορτασμός ξεκινά στις 22 Αυγούστου από τον καθεδρικό ναό του νησιού, που ανοικοδομήθηκε το 1931 με δαπάνες της λειψωτικής αδελφότητας της Αμερικής. Η τελετή της μεταφοράς της εικόνας της Παναγιάς του Χάρου, με τα ανθισμένα κρινάκια, ξεκινά το απόγευμα γύρω στις έξι.

Τα ανθισμένα κρινάκια στην εικόνα της Παναγιάς τοποθετούνται κάθε χρόνο φρέσκα, την 25η Μαρτίου στην εορτή του Ευαγγελισμού. Σιγά-σιγά τα κρινάκια μαραίνονται και ανθίζουν ξανά λίγες μέρες πριν από τα εννιάμερα της Παναγιάς.

Προπορεύονται σε πομπή η φιλαρμονική και ακολουθεί η εικόνα της Παναγιάς του Χάρου με τα ανθισμένα κρινάκια, ο ιερός κλήρος, ο δήμαρχος Λειψών, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι υπόλοιποι επίσημοι. Η πομπή διανύει πεζή περίπου 1.800 μέτρα, μέχρι την εκκλησία της Παναγίας του Χάρου. Εκεί τελείται ο πανηγυρικός Εσπερινός.

Η γιορτή συνεχίζεται με πανηγύρι μέχρι το πρωί στα παραλιακά μαγαζιά του νησιού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λ. Μαστής.