11 Αύγουστος 2018, 11:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2018, 11:13

Κεφαλονιά: Εξουδετερώθηκαν βλήματα Β΄ ΠΠ κοντά σε φωλιές χελώνας καρέτα-καρέτα

  • Κεφαλονιά: Εξουδετερώθηκαν βλήματα Β΄ ΠΠ κοντά σε φωλιές χελώνας καρέτα-καρέτα
    (Φωτ.: Πολεμικό Ναυτικό)

Μια δύσκολη επιχείρηση εξουδετέρωσης δύο βλημάτων πυροβολικού του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου ολοκλήρωσαν με επιτυχία στελέχη της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού. Την περασμένη Τρίτη (7/8), μέσω ελεγχόμενης έκρηξης, εξουδετερώθηκαν τα πυρομαχικά που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου Μούντας στην Κεφαλονιά.

Η συγκεκριμένη περιοχή ωστόσο βρίσκεται στα όρια προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 αλλά και προστατευόμενων περιοχών Ποσειδωνίας.

Πραγματοποιήθηκε έλεγχος για υφιστάμενες φωλιές χελωνών του είδους καρέτα-καρέτα (caretta caretta) που βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από το σημείο της εξουδετέρωσης και μεταφέρθηκε μια φωλιά.


(Φωτ.: Πολεμικό Ναυτικό)

Γι' αυτόν το λόγο, το Πολεμικό Ναυτικό συνεργάστηκε στενά με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, τον Σύλλογο Κατελειού για τη Μελέτη και Προστασία της Θαλάσσιας & Χερσαίας Ζωής, καθώς και άλλους περιβαλλοντικούς φορείς και ινστιτούτα όπως ο σύλλογος «Αρχέλλων», το «Πέλαγος», η «Mom» και το «Αρχιπέλαγος», ούτως ώστε να επιλεγεί η διαδικασία με την μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση, για την ολοκλήρωση της επιχείρησης.