11 Αύγουστος 2018, 00:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2018, 23:28

Κύπρος: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων

  • Κύπρος: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων
    (Φωτ.: Δώρος Παρτασίδης)

Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή, Νέστορας Νέστορος. Όπως δήλωσε, ο Σεπτέμβρης αποτελεί στοίχημα για την Επιτροπή, προσθέτοντας ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η βελτίωση της διαχείρισης των ανασκαφών και του ερευνητικού κομματιού.

Ο Ν. Νέστορος ανέφερε ότι τα συνεργεία των εκταφών ξαναπιάνουν δουλειά στα τέλη Αυγούστου.

Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν εκταφεί 1.211 άτομα και ταυτοποιήθηκαν 889.

Οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι που ταυτοποιήθηκαν ανέρχονται σε 664 και αγνοούνται 846. Ταυτοποιήθηκαν επίσης 225 Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι και εξακολουθουν να αγνοούνται 267.

Παράλληλα, την ελπίδα ότι οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών εξέφρασε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής (πρεσβευτής) στη Λευκωσία Στίβεν Λίλι. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο Λίλι είπε η ότι η Βρετανία παραμένει δυναμικά στην υποστήριξη διαρκούς, δημοκρατικής και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι τρέχουσες προσπάθειες του ΟΗΕ μέσω της ειδικής συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Τζέιν Χολ Λουτ, θα βοηθήσουν στη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο τη διαρκή διευθέτηση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Βικέτος.