10 Αύγουστος 2018, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2018, 15:31

Ryanair: Απεργούν σήμερα οι πιλότοι της και επηρεάζονται 55.000 επιβάτες

  • Ryanair: Απεργούν σήμερα οι πιλότοι της και επηρεάζονται 55.000 επιβάτες
    Απεργοί πιλότοι της Ryanair σε αεροδρόμιο των Βρυξελλών κοντά στο Σαρλρουά (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Αντιμέτωπη με μια σκληρή απεργία που κάνουν σήμερα οι πιλότοι της, ταυτόχρονα σε πέντε χώρες, βρίσκεται η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair. Οι απεργοί καταγγέλλουν την πολιτική απασχόλησής τους και προειδοποιούν για κατά μέτωπο επίθεση με την εργοδοσία εάν δεν γίνουν αλλαγές.

Η σημερινή απεργία επηρεάζει περισσότερους από 55.000 επιβάτες, από τους οποίους οι 42.000 είναι στη Γερμανία!

Η Ryanair ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί κανονικά το 85% των πτήσεών της, «δηλαδή πάνω από 2.000 (...) που μεταφέρουν σχεδόν 400.000 επιβάτες». Συνολικά ακυρώθηκαν 400 πτήσεις, με την πλειονότητα των επιβατών να έχουν βρει θέση σε άλλες πτήσεις.

Στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά, που είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα της Ryanair στο Βέλγιο, περίπου 20 πιλότοι της εταιρίας έλαβαν μέρος σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κρατώντας πανό που έγραφαν «Η Ryanair απεργεί» ή ακόμη «Σεβαστείτε μας». «Η Ryanair είναι η μοναδική πολυεθνική στο Βέλγιο που δεν σέβεται τους βελγικούς νόμους και αυτό δεν είναι φυσιολογικό», δήλωσε ο Ντιντιέ Λέμπε, εκπρόσωπος της ένωσης ACV-CSS, στα αιτήματα της οποία περιλαμβάνεται η διασφάλιση της αμοιβής των πιλότων όταν είναι σε ετοιμότητα (stand by).

Ένα άλλο μέτωπο που ενδέχεται να ανοίξει για την αεροπορική εταιρία, είναι το θέμα της αποζημίωσης. Μια βελγική ένωση καταναλωτών, η Test Achats, είπε πως στα τέλη Αυγούστου θα προσφύγει στη δικαιοσύνη μπροστά στην άρνηση της εταιρίας να αποζημιώσει τους επιβάτες. «Η εταιρία επικαλείται έκτακτες συνθήκες ενώ το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε σαφώς πως μια εσωτερική απεργία στην εταιρία δεν αιτιολογεί τη μη καταβολή αποζημιώσεων στους επιβάτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Test Achats.