10 Αύγουστος 2018, 14:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2018, 14:35

Η μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας επηρεάζει και το ευρώ

  • Η μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας επηρεάζει και το ευρώ
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάρρευση της οικονομίας υπό το βάρος και των αμερικανικών κυρώσεων, παρά τις διορθωτικές κινήσεις που ετοιμάζει ο νέος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Το νόμισμα της Τουρκίας προς στιγμή έκανε βουτιά 14,6% έναντι του δολαρίου –η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές του 2001–, και η ισοτιμία έσπασε το φράγμα των 6 λιρών ανά δολάριο, στις 6,4915 λίρες. Στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν στο 5%, με την ισοτιμία στις 5,82 λίρες ανά δολάριο.

Από τις αρχές του έτους το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35%.

Η δραματική υποτίμηση δημιουργεί ανησυχίες στις διεθνείς αγορές. Μετά το δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο γίνεται λόγος για ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών, το ευρώ σημείωσε απώλειες έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κατάσταση προς το παρόν δεν θεωρείται κρίσιμη αλλά η ΕΚΤ βρίσκεται σε επιφυλακή. Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA που θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην τουρκική λίρα σημείωσαν βουτιά έως και 4%.

Οι φόβοι για διάχυση της κρίσης βυθίζουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και θέτουν υπό ισχυρή πίεση το ευρώ. Καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων έπεσαν στο 2,8913%.