10 Αύγουστος 2018, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2018, 20:05

Αρχαίο νεκροταφείο ανακαλύφθηκε στη Ρωσία (φωτο)

  • Αρχαίο νεκροταφείο ανακαλύφθηκε στη Ρωσία (φωτο)
    (Φωτ.: avtodorgk / facebook)

Ένα νεκροταφείο που εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε πριν από 6.000 χρόνια και είναι παλαιότερο από τις πυραμίδες της Αιγύπτου έφεραν στο φως οι ανασκαφές στη Ρωσία. Η ανακάλυψη έγινε σε περιοχή όπου προγραμματίζεται να χτιστεί περιφερειακή οδός, κοντά στο Ακσάι (περιφέρεια Ροστόφ).

Οι επιστήμονες εικάζουν, μάλιστα, ότι το νεκροταφείο θα μπορούσε να είναι κατά 1.000 χρόνια παλαιότερο από τις πυραμίδες της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε η ρωσική κρατική εταιρεία Avtodor - Toll Roads που έχει αναλάβει την ανασκαφή. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, το νεκροταφείο που ανακάλυψαν κατά τις ανασκαφές οι αρχαιολόγοι χρονολογείται στην 4η χιλιετία π.Χ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μοναδικά ευρήματα που αποτελούν μια πραγματικά εντυπωσιακή ανακάλυψη. Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει υπόγειες πέτρινες κατασκευές που λειτουργούσαν ως κατακόμβες, ενώ βρέθηκαν επίσης χάλκινα σκεύη, κάτι που μαρτυρά ότι εκεί ήταν θαμμένοι άνθρωποι υψηλότερης κοινωνικής τάξης. 

Ο τύμβος ήταν σε γνώση των ειδικών, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την περιοχή λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, μέχρι σήμερα που ξεπεράστηκε το συγκεκριμένο εμπόδιο και ήλθε στο φως αυτή η ανακάλυψη. 

  • Πηγή: sputniknews.gr.