10 Αύγουστος 2018, 13:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2018, 13:02

Κοτζιάς εναντίον Ρωσίας: Εκδικητική η απέλαση των Ελλήνων διπλωματών

  • Κοτζιάς εναντίον Ρωσίας: Εκδικητική η απέλαση των Ελλήνων διπλωματών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση σε έντονο ύφος το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει συνέχεια στη διπλωματική κρίση με τη Ρωσία και απαντά στην απόφασή της να απελάσει στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. «Είναι απόφαση αυθαίρετη και εκδικητική», επισημαίνεται.

Η Αθήνα επιμένει ότι πήρε την απόφαση να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες έχοντας στοιχεία για παράνομες και παράτυπες δραστηριότητες.

«Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υπογραμμίζει ότι η ελληνική αντίδραση απέναντι στα αυθαίρετα μέτρα θα είναι με υπομονή και νηφαλιότητα.

Ακόμα, υποστηρίζει ότι η Ρωσία δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αθήνα υπενθυμίζει στους «φίλους Ρώσους» ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, ούτε απόπειρες υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής και παρεμβάσεις στο εσωτερικό. Επιπλέον κάνει λόγο για μια μειοψηφία Ρώσων που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, και σημειώνει ότι τέτοια περίπτωση είναι να επιβληθεί η παρουσία της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας, της οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές τσαρικές υπηρεσίες με στόχο τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.