10 Αύγουστος 2018, 15:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2018, 14:36

Γαριδοκεφτέδες οι νηστίσιμοι – Τέλειος ουζομεζές!

  • Γαριδοκεφτέδες οι νηστίσιμοι – Τέλειος ουζομεζές!
    (Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)

Το μυστικό είναι να μη λιώσουμε τις γαρίδες και σχηματίσουμε έναν πολτό, αλλά ένα χοντροθρυμματισμένο μίγμα όπου θα νιώθουμε τις γαρίδες στο δόντι.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις οικονομικότερες (φρέσκες ή κατεψυγμένες) γαρίδες της αγοράς χωρίς να χάσουμε σε άρωμα και γεύση!

ΥΛΙΚΑ
  • 600 γρ. γαρίδες μικρές, καθαρισμένες (περίπου 1 κιλό ακαθάριστες), φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 2 κ.σ. ούζο
  • ½ κ.γ. μαραθόσπορο κοπανισμένο
  • ⅓ κ.γ. πάπρικα καυτερή
  • 1 κ.γ. ξερό δυόσμο, τριμμένο
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα*
  • 1 κ.γ. ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  • ½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ψιλοκόβουμε τις γαρίδες και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να αναμιχθούν αλλά να μη λιώσουν οι γαρίδες. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30΄, μέχρι να σφίξει το μίγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240°C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  3. Βγάζουμε το μίγμα από το ψυγείο, λαδώνουμε καλά τα χέρια μας και πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια των 30-40 γρ. Τα απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για 3-4΄ λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

* Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές για νηστίσιμη μαγιονέζα (χωρίς αυγό).

  • Πηγή:  Νένα Ισμυρνόγλου / gastronomos.gr.