10 Αύγουστος 2018, 11:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2018, 11:17

Νέο οικονομικό μοντέλο για την Τουρκία, κατήφορος χωρίς τέλος για τη λίρα

  • Η τουρκική οικονομία σε ύφεση και επισήμως
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Το νέο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών (και γαμπρός του Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε έναν κατήφορο χωρίς τέλος. Η αξία του νομίσματος της Τουρκίας έχει συρρικνωθεί 33,5% από τις αρχές του έτους, ενώ νωρίς σήμερα έκανε βουτιά μεγαλύτερη του 10% στο νέο ναδίρ των 6,4915 λιρών ανά δολάριο· συνολικά από τις αρχές Αυγούστου έχει υποτιμηθεί κατά 13%.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την… αποθέρμανση της οικονομίας που δοκιμάζεται από πληθωρισμό της τάξης του 16%, από υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και από κρίση ιδιωτικού χρέους καθώς οι επιχειρηματικοί κολοσσοί δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, στόχος της δέσμης μέτρων είναι αφενός να εξασφαλιστεί ανάπτυξη 3-4% το 2019 και αφετέρου ο πληθωρισμός να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό.

«Αναμένουμε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να εξισορροπηθεί γύρω στο 4%», τονίζεται στην ανακοίνωση, με το υπουργείο Οικονομικών να συμπληρώνει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ.

Και μπορεί ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ να επιθυμεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές και χρηματοδότηση κυρίως σε έργα υποδομής, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει ότι η τουρκική οικονομία μπορεί να αλλάξει ρότα. Επιπλέον, οι αγορές βλέπουν με μεγάλο προβληματισμό την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ με αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα. Χθες ναυάγησαν και οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τουρκική αντιπροσωπεία.

«Μην ανησυχείτε, εκείνοι έχουν τα δολάρια τους, εμείς έχουμε το θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά, δείτε πώς ήμασταν πριν από 16 χρόνια και πώς είμαστε σήμερα», είπε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση στη Ριζούντα. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και το χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν το εθνικό νόμισμα που καταρρέει.