10 Αύγουστος 2018, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2018, 09:39

Ρωσία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ίσως θεωρηθούν οικονομικός πόλεμος

  • Ρωσία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ίσως θεωρηθούν οικονομικός πόλεμος
    Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Αυστηρό μήνυμα στις ΗΠΑ ότι οι οικονομικές κυρώσεις ίσως θεωρηθούν από τη Ρωσία κήρυξη οικονομικού πολέμου έστειλε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα αντιδράσει χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα οικονομικά, πολιτικά και άλλα μέσα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τη χερσόνησο Καμτσάτκα, ερωτηθείς για τις κυρώσεις που προανήγγειλε η Ουάσινγκτον σημείωσε ότι εάν υπάρξουν απαγορεύσεις που αφορούν τις τραπεζικές δραστηριότητες ή το νόμισμα, «αυτό ξεκάθαρα μπορεί να περιγραφεί ως κήρυξη οικονομικού πολέμου».

Ακόμα προειδοποίησε τους Αμερικανούς εταίρους, όπως αποκάλεσε τις ΗΠΑ, ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως «σε αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να δοθεί απάντηση».

Σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, αλλά και για όσες ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκτίμησε ότι στόχος της Δύσης είναι να περιορίσει την οικονομική δύναμη της Ρωσίας και να τη βγάλει από τον κατάλογο των ισχυρών παικτών στη διεθνή σκηνή.

Η Ουάσινγκτον, που πλέον κατηγορεί και αυτή τη Μόσχα για εμπλοκή στην υπόθεση Σκρίπαλ και για τη χρησιμοποίηση χημικών ή βιολογικών όπλων, σκοπεύει –σύμφωνα με διαρροές στον αμερικανικό Τύπο– να απαγορεύσει πλήρως την εξαγωγή ηλεκτρονικών συσκευών και ειδικών εξαρτημάτων στη Ρωσία. Σε δεύτερη φάση προτίθεται να περιορίσει τις διπλωματικές σχέσεις, να μπλοκάρει τις πτήσεις της Aeroflot στις ΗΠΑ και να αναστείλει τις αμερικανικές εξαγωγές.