9 Αύγουστος 2018, 22:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2018, 13:01

Η Μόσχα ζητά εξηγήσεις από την Αθήνα για τις βίζες στους Ρώσους κληρικούς

  • Η Μόσχα ζητά εξηγήσεις από την Αθήνα για τις βίζες στους Ρώσους κληρικούς
    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ σε παλαιότερη συνάντησή τους στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Νέο πλήγμα στις ήδη τεταμένες ελληνορωσικές σχέσεις φαίνεται πως έχει προκαλέσει η καταγγελία του Ρώσου κληρικού, δημοσιογράφου και συγγραφέα Βλαντίμιρ Βιγιλιάνσκι, σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος αρνήθηκε να χορηγήσει τριετή βίζα, όχι μόνο σε εκείνον αλλά και σε άλλους κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, επειδή ακριβώς είναι κληρικοί.

Η Μόσχα ήδη ζήτησε εξηγήσεις για την υπόθεση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Έχουμε στείλει τη σχετική επισήμανση στην Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, ζητώντας να σχολιάσει σχετικά με την κατάσταση, είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει… Αναμένουμε αντίδραση από την ελληνική πλευρά», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε διάκριση είναι απαράδεκτη.

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντα στενά την κατάσταση γύρω από τη δρομολόγηση των χορηγήσεων βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά στη δρομολόγησης κάποιας βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα, είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεκτη», εξήγησε.