9 Αύγουστος 2018, 20:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2018, 20:02

Η Νέα Ζηλανδία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Η Νέα Ζηλανδία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν (φωτ.: EPA/ Daniel Munoz/ Australia and New Zealand Out)

Αλλαγή θέσης της Νέας Ζηλανδίας στο θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων ζητούν όλο και περισσότερες φωνές στη νησιωτική χώρα, με την 38χρονη πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντέρν να μην φαίνεται έτοιμη να σπάσει τα δεσμά και να αναγνωρίσει επίσημα τα όσα έγιναν στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Οθωμανούς Τούρκους σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών που ζούσαν στην περιοχή.

Προσφάτως το Κόμμα των Πρασίνων ζήτησε από νεοζηλανδικό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει το ειδεχθές έγκλημα.

«Η τουρκική κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα. Είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε τα εγκλήματα και τις βιαιότητες που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν» δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Γκάρετ Χιούζ. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «Εάν το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ψήφιζε υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, η Τουρκία θα απαντούσε. Βέβαια το θέμα έχει ανοίξει και στην ίδια την Τουρκία σήμερα και συζητείται περισσότερο».

Τι απαντά η πρωθυπουργός

Μέχρι σήμερα η Νέα Ζηλανδία ακολουθεί την πολιτική «κατευνασμού του αρνητή» όπως σημειώνουν οι αρμενικές οργανώσεις. Και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν, η πολιτική αυτή δεν θα αλλάξει σύντομα.

Σε ερώτηση που της έκανε δημοσιογράφος, η 38χρονη πρωθυπουργός είπε «Πάντοτε αναγνωρίζαμε την τραγική και μεγάλη σε έκταση απώλεια ζωών Αρμενίων την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και εξακολουθούμε να το κάνουμε. Αλλά όταν πρόκειται για θέματα ορολογίας, και τα περί αυτής, τα αφήνουμε να αποφασιστούν στη διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών».

Ο δημοσιογράφος έκανε διευκρινιστική ερώτηση για το εάν η διατήρηση της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα σχετίζονται με την επιδείνωση των διμερών σχέσεων της Νέας Ζηλανδίας με την Τουρκία. Η Τζασίντα Αρντέρν απάντησε πως «Πρόκειται περισσότερο για το ότι αφήνουμε να διευθετήσουν το θέμα εκείνοι που εμπλέκονται, κατά τη διαδικασία συμφιλίωσής τους. Αλλά φυσικά η Νέα Ζηλανδία πάντα αναγνωρίζει την απώλεια τόσων ζωών».

Ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Νέας Ζηλανδίας (ANC-NZ) Χούρι Γελντιζιάν χαρακτήρισε τη θέση της πρωθυπουργού «απαραδέκτη» για τις κοινότητες Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων που ζουν στη Νέα Ζηλανδία, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι επιζώντων της αρμενικής Γενοκτονίας.