9 Αύγουστος 2018, 10:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2018, 10:45

Πλαφόν στις τιμές καυσίμων προτείνει η ΡΑΕ

  • Σταθερές προς το παρόν οι τιμές της βενζίνης
    (Φωτ.: pixabay.com)

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προτείνει την άμεση εφαρμογή του πλαφόν σε 17 νομούς της χώρας, σύμφωνα με το Energypress.gr. Πρόκειται για τους νομούς Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλλονιάς, Φωκίδας, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς.

Η ΡΑΕ έχει υπολογίσει ότι πάνω από το 70% των πρατηρίων ανά περιοχή έχει ξεπεράσει την εύλογη τιμή και γι’ αυτό το λόγο συστήνει με μαθηματικό τύπο τον υπολογισμό της θεωρητικής τιμής, η οποία αυτόματα θα μετατρέπεται σε πλαφόν, όταν επτά στα δέκα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής την ξεπερνούν, όπως σημειώνει το Energypress.

Η αιτιολογική γνώμη της Αρχής στάλθηκε στα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ δεν συνεπάγεται και εφαρμογή του μέτρου ελέγχου των τιμών των πρατηρίων καυσίμων. Η σχετική απόφαση εναπόκειται στα δύο αρμόδια υπουργεία. 

Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων. H ΠΟΠΕΚ έστειλε επιστολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αίτημα τη σύσκεψη όλων των παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών, προκειμένου –όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της– να ακουστούν όλες οι απόψεις πριν από οποιαδήποτε εσφαλμένη απόφαση-εισήγηση, περί επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, γιατί η εικόνα των τιμών οφείλεται σε άλλους παράγοντες και όχι στην αισχροκέρδεια  όπως κάποιοι ισχυρίζονται». Και η ΠΟΠΕΚ καταλήγει στην τοποθέτησή της υπογραμμίζοντας πως «αν όντως υπάρχει αισχροκέρδεια, ας την εντοπίσουμε όλοι μαζί».