9 Αύγουστος 2018, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2018, 08:42

Κολομβία: Ο νέος πρόεδρος θα επανεξετάσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

  • Κολομβία: Ο νέος πρόεδρος θα επανεξετάσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης
    Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε (δεξιά) ανταλλάσσει χειραψία με τον Χουάν Μανουέλ Σάντος (φωτ.: EPA / Press Office Colombian President)

Η νέα κυβέρνηση της Κολομβίας υπό τον δεξιό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε γνωστοποίησε ότι θα επανεξετάσει την απόφαση του Χουάν Μανουέλ Σάντος να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, μετά τη δημοσιοποίηση της κίνησης αυτής την Τετάρτη. Ο Ντούκε, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την Τρίτη, είχε ενημερωθεί πριν από λίγες ημέρες για την απόφαση του Σάντος, η οποία εξηγείται λεπτομερώς σε επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών που επιδόθηκε την 3η Αυγούστου στον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στην Κολομβία, γνωστοποίησε το ΥΠΕΞ στην Μπογοτά.

«Με δεδομένες ορισμένες παραλείψεις που μπορεί να έλθουν στο φως σχετικά με τον τρόπο που ελήφθη αυτή η απόφαση από τον απελθόντα πρόεδρο, η κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της και θα ενεργήσει βάσει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο.

Ο Σάντος αποφάσισε να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως «ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο» κράτος, σύμφωνα με την επιστολή, η οποία διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους από το ΥΠΕΞ της Κολομβίας. Στο κείμενο προστίθεται ότι «όπως ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να εγκαθιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος, το Ισραήλ έχει δικαίωμα να ζει ειρηνικά πλάι στους γείτονές του».

Η απόφαση που πήρε ο Σάντος ήρθε στο φως ενώ στη χώρα βρίσκεται η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι. Η Χέιλι ήταν παρούσα στην ορκωμοσία του Ντούκε και την Τετάρτη επισκέφθηκε πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βενεζουέλα στη βόρεια παραμεθόρια πόλη Κουκουτά.
Οι ΗΠΑ, ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, ενημερώνονται για την εξέλιξη και δεν έχουν κανένα σχόλιο να κάνουν μέχρι στιγμής, περιορίστηκαν να αναφέρουν οι υπηρεσίες της Χέιλι στον ΟΗΕ.

«Ευχαριστούμε την κυβέρνηση της Κολομβίας για αυτή την απόφαση και είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών στην αναζήτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Τετάρτη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.