8 Αύγουστος 2018, 19:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Αύγουστος 2018, 18:35

Η ποντιακή συμμετοχή στο 12ο Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Λεμεσού (βίντεο)

  • Η ποντιακή συμμετοχή στο 12ο Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Λεμεσού (βίντεο)
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων νομού Σερρών «Οι Ακρίτες»)

Μια πρώτη γεύση από το 12ο Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών πήραν όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 6 Αυγούστου στην περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου και του παλιού λιμανιού της Λεμεσού. Πρόκειται για μια από τις σημαντικές εκδηλώσεις που γίνονται στη Λεμεσό με θέμα τους παραδοσιακούς χορούς: μια συνάντηση συγκροτημάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου που οργανώνεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πρωτοτυπία, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη σύσφιξη των σχέσεων ανθρώπων από διάφορες κουλτούρες και παραδόσεις, αλλά και την προσφορά ενός ξεχωριστού θεάματος στους ξένους και ντόπιους θεατές.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων συμμετείχε και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων νομού Σερρών «Οι Ακρίτες».

Τη Δευτέρα, λίγο μετά τις 20:00, τα μέλη των συγκροτημάτων από Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία και Γεωργία καλωσόρισε ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης στο Δημοτικό Μέγαρο της περιοχής, ενώ ακολούθησε παρέλαση των συμμετεχόντων στα στενά δρομάκια του κέντρου της πόλης, και σύντομα χορευτικά στο μεσαιωνικό κάστρο και στο παλιό λιμάνι.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 200 χορευτές. Ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων νομού Σερρών «Οι Ακρίτες» παρουσίασε ένα μεγάλο πρόγραμμα παραδοσιακών ποντιακών χορών αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Χθες πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στην πλατεία του παλιού λιμανιού της πόλης, ενώ σήμερα, 8 Αυγούστου, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» θα διεξαχθεί η τελετή βράβευσης «Golden Stars», που για πρώτη φορά φιλοξενεί το Φεστιβάλ, μετά από πρόταση της Διεθνούς Οργάνωσης Παραδοσιακών Χορών IGF. Φέτος θα τιμηθούν άτομα από το Ισραήλ, τη Ρωσία, τη Γαλλία την Πολωνία και την Κύπρο.

Οι εκδηλώσεις του 12ου Ευρωμεσογειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών συνεχίζονται σε δρόμους και γειτονιές της Λεμεσού, στις 9 και 10 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, στις 9 Αυγούστου (20:30), το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των χορευτικών συγκροτημάτων θα παρουσιαστεί στο πάρκο της περιοχής Αγίου Ιωάννη, ενώ στις 10 Αυγούστου (20:30), η λήξη του Φεστιβάλ θα δοθεί στον περίβολο της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας.