7 Αύγουστος 2018, 15:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2018, 14:04

«Εν χορδαίς και οργάνοις»: Η ποντιακή λύρα έγινε ντοκιμαντέρ στο Cosmote History (βίντεο)

  • (Βίντεο: Radio Trapezounta Boston)

Αρχές καλοκαιριού έκανε πρεμιέρα στο κανάλι Cosmote History το ντοκιμαντέρ Εν χορδαίς και οργάνοις, με θέμα τον πλούτο, την πολυμορφία και τη δυναμική παρουσία των μουσικών οργάνων στις λαϊκές παραδόσεις του ελληνισμού, σε παραγωγή COSMOTE TV.

Από το ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων δεν θα μπορούσε να λείπει η ποντιακή λύρα, το κατεξοχήν παραδοσιακό μουσικό όργανο των Ποντίων με την ισχυρή συμβολική αξία, απόλυτα ταυτισμένη και συνυφασμένη με την ταυτότητα και την κουλτούρα των Ελλήνων του Πόντου.

Το επεισόδιο για την ποντιακή λύρα προβλήθηκε στις 2 Αυγούστου με καλεσμένους ειδήμονες επί του θέματος.

Στο ντοκιμαντέρ φιλοξενούνται και μιλούν για το αγαπημένο τους όργανο και παρουσιάζουν τη σχέση τους μαζί του ο Μιχάλης και ο Χρήστος Καλιοντζίδης, ο Νίκος Ζουρνατζίδης, ο Δημήτρης Ξενιτόπουλος, ο Γιώργος Πουλαντζακλής, ο Γρηγόρης Τσαλγατίδης, ο Φίλιππος Κεσαπίδης, ο Νίκος Μιχαηλίδης, καθώς και το Μουσικό σχήμα «Αργατεία». Προκειμένου να μυήσουν τους τηλεθεατές στη μαγεία του οργάνου παρουσιάζουν ένα μουχαπέτ' στον Κεχρόκαμπο Καβάλας, ενώ προβάλλεται και αναπαράσταση του εθίμου των Μωμόγερων από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιφύτου Δράμας. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ιστορία, οι τεχνικές κατασκευής καθώς και λυράρηδες που έμειναν στην ιστορία της ποντιακής μουσικής παράδοσης.