6 Αύγουστος 2018, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2018, 16:12

Αμερικανός υποστηρίζει ότι Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης

  • Ζάεφ: Τεράστια οικονομικά οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Ο ενθουσιασμός και το πάθος με το οποίο μιλά για τη λύση του Γόρδιου Δεσμού για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν κρύβεται. Ως φοιτητής είχε επισκεφτεί τη Γιουγκοσλαβία και, όπως θυμάται, τίποτα δεν προμήνυε τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Στα επόμενα χρόνια ο Έντουαρντ Τζόζεφ, καθηγητής Διαχείρισης Συγκρούσεων (Conflict Management) στο Johns Hopkins University, επέστρεψε στα Βαλκάνια όπου είδε σε πρώτο πλάνο τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, καθώς εργαζόταν επιτόπου για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων αλλά και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έντουαρντ Τζόζεφ αναλύει τους λόγους για τους οποίους έγραψε το γνωστό άρθρο γνώμης στο Foreign Policy Magazine, με το οποίο υποστηρίζει πως οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης για την επίλυση του ονοματολογικού.

«Η φιλοδοξία της Ελλάδας να αναλάβει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στη περιοχή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του ονοματολογικού», επισημαίνει ο καθηγητής, και τονίζει: «Η επίλυση αυτού του προβλήματος ανυψώνει την Ελλάδα σε ένα βάθρο θαυμασμού και σεβασμού τόσο μέσα στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, τον ΟΗΕ, αλλά και τα μάτια της διεθνούς κοινότητας γενικότερα. Είναι μια ένδειξη ωριμότητας και διορατικότητας της ελληνικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού και πιστεύω ότι αυτό έγινε με έναν τρόπο που σέβεται και διασφαλίζει τη ιστορική και πολιτισμική κληρονομία της ελληνιστικής Μακεδονίας αλλά και της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας του κάθε λαού αντιστοίχως».


Ο καθηγητής Έντουαρντ Τζόζεφ

Παράλληλα εξηγεί γιατί πιστεύει πως η συμφωνία διασφαλίζει το σεβασμό στην ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της κάθε πλευράς, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και ενδυναμώνοντας τη γεωπολιτική και στρατηγική θέση της χώρας.

Ακολουθεί η συνέντευξη του καθηγητής του Johns Hopkins University Έντουαρντ Τζόσεφ στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ουάσινγκτον Πέτρο Κασφίκη.

Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που σας οδήγησαν να γράψετε στο Foreign Policy Magazine ότι οι δύο πολιτικοί ηγέτες αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία των Πρεσπών;
Υπάρχουν κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα στη διαφωνία του ονοματολογικού. Δεν είναι απλώς ένα γελοίο θέμα όπως επανειλημμένα το έχουν χαρακτηρίσει πολλοί διπλωμάτες και παρατηρητές. Πιστεύω ότι και οι δύο ηγέτες αξίζουν να είναι υποψήφιοι για ένα βραβείο Νόμπελ. Χρειάζεται κουράγιο για να συμβιβαστείς. Δεν είναι εύκολο πράγμα, και γι’ αυτό η συμφωνία είναι τόσο σημαντική. Και ο πραγματικός λόγος που αυτή η συμφωνία αξίζει βραβείο Νόμπελ δεν είναι απλώς γιατί λήγει οριστικά ένα πρόβλημα, αλλά μάλλον γιατί δημιουργεί ένα νέο μοντέλο επίλυσης διεθνών διενέξεων που σχετίζονται με θέματα ταυτότητας.

Σκεφτείτε για παράδειγμα τη διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Παλαιστίνη που αφορά τη ταυτότητα της Ιερουσαλήμ. Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί ένα διεθνές μοντέλο που αξίζει απολύτως να ληφθεί υπόψη για ένα βραβείο Νόμπελ. [...]

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  • ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.