5 Αύγουστος 2018, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Αύγουστος 2018, 17:34

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόπειρα δολοφονίας κατά Μαδούρο

  • Ο Μαδούρο προτείνει πρόωρες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση 2
    Ο Νικολάς Μαδούρο (φωτ.: EPA / Miguel Gutierrez)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χθες στο Καράκας. Μόλις λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του προέδρου Μαδούρο, φαίνεται πως κάποιες δυνάμεις επιδιώκουν να ανοίξει ένας νέος αιματηρός κύκλος αποσταθεροποίησης και βίας» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογραμμίζει επίσης πως «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική, και να στηρίξουν διπλωματικές πρωτοβουλίες υπέρ της κοινωνικής ειρήνης και της πολιτικής σταθερότητας που έχει τόσο ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία της Βενεζουέλας».

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο και καταγγέλλει κάθε ξένη επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας. Πρόκειται –υπογραμμίζει– για ενέργεια που εντάσσεται στην εντεινόμενη επιθετικότητα αντιδραστικών δυνάμεων της ντόπιας ολιγαρχίας, που απολαμβάνουν την προκλητική υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων»

Επίσης, η Ισπανία, η Ρωσία, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, καθώς και οι πρόεδροι της Βολιβίας και της Νικαράγουας καταδίκασαν σήμερα την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Βενεζουέλας.

Στο μεταξύ πηγή από την προεδρία της Κολομβίας απέρριψε σήμερα ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Μαδούρο ότι ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Σύμφωνα με τη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο, ο οποίος εκφωνούσε ομιλία εκείνη την ώρα, είναι σώος, όμως από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν επτά μέλη της Εθνοφρουράς.

Η επίθεση διαπράχθηκε με drones που έφεραν εκρηκτικά σε μια στρατιωτική παρέλαση της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς. Μια μυστηριώδης οργάνωση ανταρτών, το «Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με Πουκάμισα» που φέρεται να αποτελείται από πολίτες και στρατιωτικούς, ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας.