2 Αύγουστος 2018, 19:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Αύγουστος 2018, 09:27

Τα πλαστικά απορρίμματα υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

  • Τα πλαστικά απορρίμματα υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου
    (Φωτ.: EPA / Divyakant Solanki)

Πολλές είναι οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον από τα απορρίμματα από πλαστικό, ενώ νέα έρευνα τα ενοχοποιεί και για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Τα αέρια που εκλύονται από τα πλαστικά απορρίμματα είναι ιδιαίτερα βλαβερά για το περιβάλλον και μόλις έχουν ξεκινήσει οι σχετικές μετρήσεις.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, γίνεται μια πρώτη σύνδεση των αερίων από τα πλαστικά και τις επιπτώσεις τους.

Αέρια, όπως το μεθάνιο και το αιθυλένιο, προς το παρόν δεν υπολογίζονται στις εκτιμήσεις των επιστημόνων που προσπαθούν να μετρήσουν το ποσοστό των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και τις επιπτώσεις τους στο κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση των Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές έλεγξαν όλους τους τύπους πλαστικών προϊόντων -μπουκαλάκια νερού, πλαστικές σακούλες και βιομηχανικά προϊόντα- και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πολυαιθυλένιο, το πιο διαδεδομένο πολυμερές που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους, «προκαλεί τη μεγαλύτερη έκλυση» αερίων του θερμοκηπίου.

Προς το παρόν οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να καθορίσουν την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται με αυτό τον τρόπο, «όμως είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνει», υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Καρλ βασικός συντάκτης της έρευνας, καθώς 8 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού είναι διάσπαρτοι στον πλανήτη και η παραγωγή του αναμένεται να διπλασιαστεί τις δύο επόμενες δεκαετίες.

Αυτή η πηγή αερίων του θερμοκηπίου «δεν λαμβάνεται ακόμη υπόψη στους υπολογισμούς για τον κύκλο του μεθανίου και του αιθυλενίου και ενδέχεται να αποδειχθεί σημαντική», σημείωσε ο Καρλ.

«Η ανακάλυψή μας αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι πρέπει να σταματήσει η παραγωγή πλαστικών, κυρίως των προϊόντων μίας χρήσης», επεσήμανε η άλλη συντάκτρια της έρευνας Σάρα-Τζιν Ρόιερ.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.