2 Αύγουστος 2018, 16:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2018, 16:04

Έκλεψαν το Μετάλλιο Φιλντς από τον Κούρδο μαθηματικό στον οποίο απονεμήθηκε

  • Έκλεψαν το Μετάλλιο Φιλντς από τον Κούρδο μαθηματικό στον οποίο απονεμήθηκε
    Το Μετάλλιο Fields

Ο νικητής του Μεταλλίου Fields, το οποίο αποκαλείται συχνά το «Νόμπελ των μαθηματικών», έπεσε θύμα επιτηδείων που του έκλεψαν το βραβείο λίγη ώρα αφότου του απονεμήθηκε σε τελετή στο Ρίο ντε Ζανέιρο την Τετάρτη.

Ο Κόσερ Μπίρκαρ, Κούρδος πρόσφυγας από το Ιράν που διδάσκει μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Cambridge, είχε βάλει το χρυσό μετάλλιο, αξίας περίπου 4.000 δολαρίων, μέσα στον χαρτοφύλακα που είχε μαζί του, όμως λίγο αργότερα αντιλήφθηκε πως ο χαρτοφύλακας έκανε φτερά, εξήγησαν οι οργανωτές της εκδήλωσης.

Οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στον εκθεσιακό χώρο όπου έγινε η τελετή, το Ριοσέντρο, βρήκαν άδειο τον χαρτοφύλακα σε κοντινή απόσταση.

Η αστυνομία εξετάζει τα πλάνα του συστήματος βιντεοεπιτήρησης κι έχει εντοπίσει δύο πιθανούς υπόπτους.

«Η Διεθνής Ένωση Μαθηματικών λυπάται βαθιά για την κλοπή χαρτοφύλακα που ανήκε στον μαθηματικό Κόσερ Μπίρκαρ και περιείχε το Μετάλλιο Fields το οποίο έλαβε στην τελετή το πρωί», ανέφεραν οι οργανωτές σε ανακοίνωσή τους.

Ήταν η πρώτη φορά που η τελετή απονομής του βραβείου, που δίνεται κάθε τέσσερα χρόνια σε ένδειξη αναγνώρισης σημαντικών επιτευγμάτων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, έγινε στο νότιο ημισφαίριο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters.