2 Αύγουστος 2018, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2018, 13:34

Rolf Nevanlinna Prize: Βραβεύτηκε ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (βίντεο)

  • Rolf Nevanlinna Prize: Βραβεύτηκε ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (βίντεο)
    Ο σημαντικός μαθηματικός σε διάλεξή του για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, τον Ιανουάριο, στο ΑΠΘ

Μπορεί από τότε που έλυσε το γρίφο του Νας και υποκλίθηκε στο μαθηματικό μυαλό του η διεθνής επιστημονική κοινότητα, να έχουν περάσει 10 χρόνια, ωστόσο η πορεία του Έλληνα καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ Κωνσταντίνου Δασκαλάκη δείχνει πως μπορεί να πετύχει ακόμα περισσότερα. Απόδειξη ότι φέτος, στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, του απονεμήθηκε το κορυφαίο βραβείο Rolf Nevanlinna!

Το βραβείο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονα κάτω των 40 ετών, που έχει σημαντική συμβολή στην εξέλιξη των μαθηματικών στην επιστήμη των υπολογιστών.

Με το βραβείο που θεσπίστηκε το 1981 προς τιμήν του Φινλανδού μαθηματικού Ρολφ Νεβανλίνα συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ ενώ το ίδιο το βραβείο στοιχίζει 5.000 ευρώ.

Για τους μαθηματικούς, το βραβείο Rolf Nevanlinna που απονέμεται παράλληλα με το Μετάλλιο Φιλντς, αποτελεί εισιτήριο για το παγκοσμίου φήμης «Φόρουμ της Χαϊδελβέργης» όπου κάθε χρόνο συναντώνται οι κάτοικοι κορυφαίων μαθηματικών βραβείων.

Ο 37χρονος καθηγητής αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Μπέρκλεϊ. Στη συνέχεια εργάστηκε στη Microsoft και σε ηλικία 28 ετών έγινε επίκουρος καθηγητής στο MIT. Σήμερα εργάζεται στο ίδιο πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών.