9 Αύγουστος 2018, 12:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2018, 11:58

Τέλος Αυγούστου το 1ο Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων στην Παναγία Σουμελά

  • Τέλος Αυγούστου το 1ο Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων στην Παναγία Σουμελά
    (Φωτ.: Βασίλης Σακελλαρίδης)

Τόπος προσκυνήματος για τους απανταχού Σανταίους είναι το Μνημείο του Ολοκαυτώματος μπροστά στον ξενώνα «Τη Σαντάς τ’ οσπίτ’», στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας. Κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου οι απανταχού Σανταίοι τιμούν εκεί και μνημονεύουν τα θύματα από το ολοκαύτωμα της Σάντας.

Ορμώμενοι από αυτό το γεγονός, οι νέοι με καταγωγή από τη Σάντα μετά από συνέλευση που έγινε στα γραφεία του Συλλόγου Σανταίων «Η επτάκωμος Σάντα» πήραν πρόσφατα την απόφαση να διοργανώσουν το 1ο Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων το διήμερο 30 και 31 Αυγούστου.

«Ο σκοπός του Ανταμώματος είναι η αφύπνιση της νεολαίας μας και η μεταλαμπάδευση των αξιών, των ηθών, των εθίμων και της παράδοσης της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

»Στόχος μας είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και η συνέχειά της στο χρόνο» εξηγεί στο pontos-news.gr ο Παναγιώτης Λυμπόπουλος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ανταμώματος. Στις διήμερες εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος νεολαίες συλλόγων με καταγωγή από τη Σάντα του Πόντου.

Σύμφωνα με τον Π. Λυμπόπουλο, το πρόγραμμα του Ανταμώματος θα είναι πλούσιο και επιμορφωτικό. Ποντιακές βραδιές, βόλτα στην πόλη της Βέροιας και στα χωριά που ζουν απόγονοι Σανταίων αλλά και ομιλίες από τον Παντελή Σοφιανό (επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Σανταίων «Η επτάκωμος Σάντα») και τον Δημήτρη Πιπερίδη (λυράρη και ερευνητή της ιστορίας της Σάντας) θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των νέων.

Ελένη Κάλλη