1 Αύγουστος 2018, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2018, 21:32

Γκέρντα Τάρο, η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που σκοτώθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου

  • Γκέρντα Τάρο, η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που σκοτώθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου
    Το σημερινό Doodle αφιερωμένο στη μνήμη της Γκέρντα Τάρο

Αν και ήταν μικροσκοπική στο ανάστημα, η Γκέρντα Τάρο είχε την καρδιά ενός γίγαντα. Γνωστή και ως «η μικρή κόκκινη αλεπού», υπήρξε η πρώτη πολεμική φωτορεπόρτερ, η οποία κάλυψε τον ισπανικό εμφύλιο από την πρώτη γραμμή των μαχών και σκοτώθηκε στον πόλεμο. Η Γκέρντα Τάρο έστρεψε άφοβα εκατοντάδες φορές το φακό της κάμερας της για να καταγράψει ευαίσθητες και καθοριστικές εικόνες πολεμικών συγκρούσεων, δημιουργώντας έτσι πολύ δυνατές ασπρόμαυρες εικόνες που συγκλόνισαν τους αναγνώστες της εφημερίδας Ce Soir (και όχι μόνο).

Γεννήθηκε μια ημέρα σαν τη σημερινή (1 Αυγούστου) του 1910 στη Στουτγάρδη, στη Γερμανία, και γι' αυτόν το λόγο το σημερινό Doodle είναι αφιερωμένο στη μνήμη της. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γκέρντα Πόχοριλ και ήταν παιδί εβραϊκής οικογένειας. Μετακόμισε στη Γαλλία λίγο μετά την αναρρίχηση του Αδόλφου Χίτλερ στην καγκελαρία της Γερμανίας 1933.

Στο Παρίσι συνάντησε τον Ρόμπερτ Κάπα, έναν συνάδελφό της, πρόσφυγα, και τρία χρόνια μικρότερό της, ο οποίος της έμαθε «μυστικά» της φωτογραφίας. Έγιναν ζευγάρι και άλλαξαν τα ονόματά τους (το πραγματικό όνομα του Ρόμπερτ Κάπα ήταν Έντρε Φρίντμαν). Η φήμη της Τάρο είναι ακόμα στενά συνδεδεμένη με τον Ρόμπερτ Κάπα, ο οποίος παραμένει ένας από τους πιο διάσημους πολεμικούς φωτογράφους όλων των εποχών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών της τραγικά σύντομης σταδιοδρομίας της, η Γκέρντα Τάρο εργάστηκε μόνη της στην Ισπανία, πριν γίνει η πρώτη γυναίκα φωτογράφος που σκοτώθηκε σε πόλεμο, στο Ελ Εσκοριάλ, βορειοδυτικά της Μαδρίτης, τον Ιούλιο του 1937. Η Τάρο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σημερινό Doodle, είχε το «μάτι» του φωτογράφου, την «ψυχή» του δημοσιογράφου και το θάρρος ενός πολεμιστή.