31 Ιούλιος 2018, 19:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2018, 17:03

Στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας βρέθηκαν 6 αγάλματα που προκαλούν ερωτηματικά (φωτο)

  • Στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας βρέθηκαν 6 αγάλματα που προκαλούν ερωτηματικά (φωτο)
    (Πηγή: Twitter / Arkeolojihaber)

Τέσσερα αγάλματα που αναπαριστούν γυναίκες, ένα που αναπαριστά άνδρα και ένα με... άγνωστο φύλο έφεραν στο φως οι Τούρκοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ανασκαφή στη Μαγνησία του Μαιάνδρου, την αρχαία ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας που βρίσκεται κοντά στη σημερινή Μανίσα της επαρχίας Αϊδινίου, απέναντι σχεδόν από τη Σάμο. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εκπληκτικά ευρήματα έρχονται στο φως από τη Μαγνησία: οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1984 και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 50 αγάλματα, και ίσως υπάρχουν και άλλα. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε προθήκες μουσείων στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και το Αϊδίνιο.

Τα έξι αγάλματα ανήκουν στην ελληνορωμαϊκή περίοδο και εντοπίστηκαν κοντά στο ναό της Αρτέμιδας, που ήταν ένας από τους πιο περίλαμπρους της Ιωνίας.

Ο ανασκαφέας της Μαγνησίας, δρ Ορχάν Μπινγκιόλ, τόνισε ότι όλα τα ευρήματα ήταν στο ίδιο σημείο, το ένα δίπλα στο άλλο και ότι διατηρούνται ακέραια, εκτός από μια… μικρή λεπτομέρεια που του κίνησε το ενδιαφέρον: σε δύο από αυτά λείπει το κεφάλι.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο που δεν μπορεί προς το παρόν να απαντηθεί από τους αρχαιολόγους είναι για ποιον λόγο και τα έξι ήταν μαζί, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν μεταφέρθηκαν εκεί ή αν αυτή ήταν η αρχική τους θέση. Σίγουρα, δηλώνουν οι αρχαιολόγοι, το μόνο που «ανήκει» στο σημείο είναι το άγαλμα του άνδρα, γιατί εντοπίστηκε η βάση του.

Επίσης, δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί είχαν τοποθετηθεί με το πρόσωπο στο χώμα. Μια πιθανή αιτία θα μπορούσε να είναι η επικράτηση του χριστιανισμού και το επακόλουθο «γκρέμισμα» όλων των ειδωλολατρικών συμβόλων.

Gallery