1 Αύγουστος 2018, 09:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2018, 09:40

Οι Πόντιοι της Αμερικής ετοιμάζονται να τιμήσουν τη μνήμη της Παναγίας Σουμελά – Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • Οι Πόντιοι της Αμερικής ετοιμάζονται να τιμήσουν τη μνήμη της Παναγίας Σουμελά – Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων
    (Φωτ.: «Εθνικός Κήρυξ» / Κώστας Μπέη)

Τρεις γενιές Ποντίων θα δώσουν και φέτος το παρών στην Παναγία Σουμελά στον Νέο Κόσμο, στο Ουεστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ, το τριήμερο 17-19 Αυγούστου, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Το 35ο Ετήσιο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά διοργανώνεται από το ομώνυμο Ιερό Ίδρυμα της Αμερικής και έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.

Χορευτικές παραστάσεις, ποντιακά γλέντια και εδέσματα κάτω από τη σκέπη της Παναγίας Σουμελά δίνουν την καλύτερη ευκαιρία στους Πόντιους ομογενείς να τιμήσουν την προστάτιδά τους.

Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει την Παρασκευή 17 Αυγούστου (στις 17:00) με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και γλέντι, με την ποντιακή λύρα να πρωταγωνιστεί. Την επόμενη μέρα (στις 19:00) θα πραγματοποιηθεί Εσπερινός και λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, γνήσιο αντίγραφο της πρωτότυπης που φυλάσσεται στο Βέρμιο. Θα ακολουθήσουν μουσικοχορευτικές παραστάσεις από χορευτικά τμήματα συλλόγων της περιοχής και η βραδιά θα κλείσει με ποντιακό γλέντι.

Το 35ο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Αυγούστου με Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία και μνημόσυνο για όλους τους Πόντιους που δεν είναι πλέον στη ζωή. Στις 12:00 θα διεξαχθεί λιτάνευση της εικόνας από τέσσερις ζιπκοφόρους γύρω από το ναό. Στις 12:30 μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι με χορούς και μουσικές από την αλησμόνητη πατρίδα.