30 Ιούλιος 2018, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούλιος 2018, 14:15

Γιατί η Ρωσία πούλησε το 84% των αμερικανικών κρατικών ομολόγων

  • Πούτιν προς Τραμπ: Θα αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Anatoly Maltsev)

Μέχρι πρότινος η Ρωσία θεωρούνταν ένας από τους 33 πιο σημαντικούς κατόχους αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ωστόσο εδώ και λίγους μήνες έχει αλλάξει τη στάση της προβαίνοντας σε δραστική μείωσή τους. Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Μόσχα απαλλάχθηκε από το 84% των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η Ρωσία περιόρισε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο από τα 96,1 στα 14,9 δισ. δολάρια.

Οικονομικοί αναλυτές υποψιάζονται πως η αλλαγή στην στάση της Μόσχας σχετίζεται με τα πλήγματα που έχει δεχθεί η ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί αλλά και σε ανακατανομή του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Το ξεπούλημα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων τον Μάιο συνέπεσε με την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στα υψηλότερα από το 2011 επίπεδα.

Ο Kevin Giddis, ειδικός αναλυτής της αγοράς ομολόγων της εταιρείας Raymond James, τόνισε πως το ποσοστό των ομολόγων που πούλησε η Ρωσία είναι ασήμαντο σε σύγκριση με το μέγεθος της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ.

Η Κίνα είναι ο Νο1 κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων, αξίας 1,18 τρισ. δολαρίων, με δεύτερη την Ιαπωνία που έχει ομόλογα αξίας 1,03 τρισ. δολαρίων.