10 Ιανουάριος 2014, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:40

Ο Κρητικός Αϊνστάιν που έλυσε το γρίφο του Νας

  • Ο Κρητικός Αϊνστάιν που έλυσε το γρίφο του Νας

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι ο Κρητικός Αϊνστάιν που κατάφερε να λύσει το γρίφο του Νας. Aπό τα 28 του είναι επίκουρος καθηγητής στην έδρα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης.

Στην ταινία "Ένας Υπέροχος Άνθρωπος" ο Ράσελ Κρόου ζωντάνεψε στο πανί τον εκκεντρικό νομπελίστα Τζων Φορμπς Νας, που θεμελίωσε τα "μαθηματικά του ανταγωνισμού" και διατύπωσε έναν γρίφο που παρέμεινε άλυτος για 60 χρόνια.

Το αίνιγμα αυτό, ο περίφημος "γρίφος του Νας" λύθηκε τελικά από έναν Έλληνα επιστήμονα, τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Δασκαλάκη που διδάσκει από το 2009 στο ΜΙΤ.

Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει στο Βήμα ότι στο συνέδριο που παρουσίασε την εργασία του είχε πάει ο ίδιος ο Νας. "Δεν είχα την παραμικρή ιδέα, δεν το περίμενα ότι ο Νας, στην ηλικία των 83 χρόνων, ένας ηλικιωμένος και καταξιωμένος επιστήμονας, θα γνώριζε ότι πρόκειται να μιλήσω για την εργασία του και θα ερχόταν στο συνέδριο".

Καλεσμένος στην εκπομπή "Live U", ο 32χρονος Έλληνας με τα πλούσια μαλλιά απέδειξε ότι, αντίθετα με τη θεωρία του Νας, η ισορροπία στις αγορές όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με μαθηματικό τρόπο, προτείνει τον δικό του τρόπο επίλυσης του γρίφου της ελληνικής οικονομίας.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αρνήθηκε ηγεμονική επαγγελματική πρόταση της Μάικροσοφτ για χάρη της πανεπιστημιακής διδασκαλίας στην Αμερική, εμφανίζεται εντούτοις διστακτικός όσον αφορά μία πιθανή επιστροφή στην Ελλάδα.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr