29 Ιούλιος 2018, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2018, 09:41

Ελεύθερη η 17χρονη Παλαιστίνια Άχεντ Ταμίμι (βίντεο)

  • Ελεύθερη η 17χρονη Παλαιστίνια Άχεντ Ταμίμι (βίντεο)
    (Φωτ.: Oren Ziv / ActiveStills)

Μετά από οκτώ μήνες στη φυλακή με την κατηγορία της χειροδικίας σε βάρος δύο Ισραηλινών στρατιωτών, στις 15 Δεκεμβρίου 2017, η 17χρονη Παλαιστίνια Άχεντ Ταμίμι αφέθηκε σήμερα ελεύθερη. Αέρα ελευθερίας αναπνέει και η μητέρα της που επίσης είχε φυλακιστεί μετά το επεισόδιο. Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της φυλακής μεταφέρθηκαν σε φυλάκιο ελέγχου ώστε να περάσουν στη Δυτική Όχθη όπου βρίσκεται το σπίτι τους.

Η Άχεντ είχε συλληφθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2017, και αφού είχε γίνει viral το βίντεο όπου φαίνεται να χτυπά τους Ισραηλινούς στρατιώτες, κοντά στο σπίτι της στο χωριό Νάμπι Σάλεχ.

Η 17χρονη ήταν μαζί με την ξαδέρφη της Νουρ Ταμίμι όταν είδε τους στρατιώτες να ακουμπούν στον τοίχο του σπιτιού της. Τους ζήτησε να φύγουν από εκεί και αφού την αγνόησαν άρχισε να τους κλωτσάει, να τους χτυπάει με μπουνιές και να τους χαστουκίζει. Στο δικαστήριο δήλωσε ένοχη και της επιβλήθηκε η 8μηνη ποινή φυλάκισης.

Στο βίντεο βλέπουμε την Άχεντ Ταμίμι να χτυπά Ισραηλινούς στρατιώτες

Η Άχεντ Ταμίμι προέρχεται από οικογένεια ακτιβιστών που μάχεται κατά της ισραηλινής κατοχής χρόνια τώρα. Οι Παλαιστίνιοι την θεωρούν υπόδειγμα θάρρους ενώ πολλοί Ισραηλινοί βλέπουν στη νεαρή γυναίκα ένα παράδειγμα για το πώς οι Παλαιστίνιοι διδάσκουν στα παιδιά τους το μίσος.

Η δίκη της 17χρονης σε στρατοδικείο είχε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να χαιρετίζει προσωπικά το θάρρος της.

«Υπήρχε αυτή η συμβολική εικόνα ενός παιδιού να αντιμετωπίζει έναν υπερεξοπλισμένο Ισραηλινό στρατιώτη μπροστά από το σπίτι του. Και το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε μια τόσο βαριά ποινή προκάλεσε την προσοχή», σχολίασε η Γιάρα Χαουάρι, Παλαιστίνια ακτιβίστρια και φίλη της οικογένειας Ταμίμι.